Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Avskyelig behandling

Når VM starter i Qatar vil det trolig ha dødd flere arbeidere under byggingen av anleggene enn det vil være spillere som deltar i mesterskapet.

KREVER PRESS: Fagforbundet Ungdom oppfordrer Norges Fotballforbund til å kreve at det Internasjonale fotballforbundet legger press på myndighetene i Qatar, for å sikre at man følger internasjonale lover som sikrer arbeidstakernes rettigheter. Foto: Karim Jaafar / Afp / NTB Scanpix
KREVER PRESS: Fagforbundet Ungdom oppfordrer Norges Fotballforbund til å kreve at det Internasjonale fotballforbundet legger press på myndighetene i Qatar, for å sikre at man følger internasjonale lover som sikrer arbeidstakernes rettigheter. Foto: Karim Jaafar / Afp / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

I sommer døde én arbeider i døgnet under arbeidet med å bygge fotballanlegget som skal stå klart til VM i fotball i Qatar i 2022. Når VM omsider starter vil det trolig ha dødd flere arbeidere under byggingen av anlegget enn det vil være spillere som deltar i mesterskapet. Fagforbundet Ungdom mener Norges Fotballforbund må reagere.

I ørken- og glasslandet Qatar bor det om lag 300 000 qatarere, i tillegg er det til enhver tid over en million gjestearbeidere. Gjestearbeidere som arbeider under forhold som varierer fra uverdige til slaveliknende. Ifølge avisen The Guardian døde det mellom 4. juni og 8. august minst 44 personer i forbindelse med klargjøringen til fotball-VM 2022. Over halvparten døde av hjerteproblemer forårsaket av den ekstreme varmen de blir tvunget til å jobbe i, eller ulykker på arbeidsplassen.

FIFA har lenge vært bekymret for at varmen kan bli farlig for tilskuere og spillere, og har vurdert å flytte hele arrangementet til vinteren. At man ikke lar den samme bekymringen komme de som bygger anleggene til gode er rystende og avskyelig. Internasjonal Trade Union Conference (ITUC) har lenge vært opptatt av forholdene for arbeiderne i Qatar. I et brev til det internasjonale fotballforbundets president, Sepp Blatter, påpeker ITUC at det dør flere hunder gjestearbeidere i Qatar hvert år. De krever at FIFA legger press på Qatar for å få slutt på de uverdige forholdene.

Fagforbundet Ungdom oppfordrer Norges Fotballforbund til å kreve at det Internasjonale fotballforbundet legger press på myndighetene i Qatar, for å sikre at man følger internasjonale lover som sikrer arbeidstakernes rettigheter.