Avslag ble bok-suksess

Franske Anna Gavalda ble tilbudt to millioner franc og en fet Mercedes for å skrive romaner, men takket nei. Hun ville skrive noveller i stedet - og ble mangemillionær.

30-åringens novellesamling er hennes debutbok og har tatt det litterære Frankrike på senga - fordi kulturen for novellelesning er lite utbredt i Frankrike. Dessuten måtte Gavalda gå til ti forlag før noen vågde å satse på henne. Nå er «Eg vil at nokon skal vente på meg» solgt i nærmere 300000 eksemplarer i 16 land, og Norge står for tur.

Fet kontrakt

- Fra en del av forlagene fikk jeg vite at de ikke engang hadde lest manuskriptet fordi det var noveller. Det er romanen som preger den franske tradisjonen, sier Anna Gavalda.

Men noen måtte ha stor tro på henne - og ikke bare forleggeren som til slutt tok henne inn i varmen.

- En av de jeg sendte tekstene til inviterte meg til hyggelig middag på restaurant. Der fikk jeg et tilbud om to millioner franc og en Mercedes varevogn for en kontrakt på fem romaner. Men jeg takket nei. «Jeg liker ikke Mercedes,» sa jeg. En slik kontrakt ville ha vært vanskelig, jeg ville ha mistet mye spontanitet.

I «Eg vil at nokon skal vente på meg» er det kontakten mellom mennesker som settes på prøve. Det er kjærlighetsmøter som går ad undas, forventninger som aldri blir noe annet, illusjoner som brister og livet som generelt blir satt på prøve.

Livet på skrå

Gavalda går inn i mange ulike skikkelser, men hevder de færreste av dem egentlig er henne selv.

- Jeg har en hel verden inne i hodet mitt. Det er svært travelt der oppe. Det fører til at jeg også er ganske distré i hverdagen. Men jeg er også nysgjerrig. Leter etter gode historier i små notiser i avisene. Og det er vanskelig for en mann når han inviterer meg med på restaurant. Jeg lurer alltid på hva de prater om ved nabobordet. Og ja, jeg er skilt, sier Anna Gavalda og ler.

Fortida som tekstforfatter i et reklamebyrå er hun ferdig med.

- Men det var en svært god skole, mye bedre enn en ren forfatterskole ville ha vært. Jobben lærte meg alt om konsentrasjon og struktur.

I januar neste år kommer neste bok fra Gavaldas hånd. Og det er faktisk en roman.