EROTISK: Kunstneren Balthasar Klossowski, eller Balthus, har laget maleriet «Therese Dreaming», som kritikere mener er for seksuelt utfordrende. Bildet forestiller ei jente tidlig i tenårene som sitter og drømmer seg bort. Hun sitter med beina løftet, slik at skjørtekanten har sklidd helt opp til hoftene, noe kritikerne mener er alt for avslørende. Foto: Thomas Urbain / AFP / NTB scanpix
EROTISK: Kunstneren Balthasar Klossowski, eller Balthus, har laget maleriet «Therese Dreaming», som kritikere mener er for seksuelt utfordrende. Bildet forestiller ei jente tidlig i tenårene som sitter og drømmer seg bort. Hun sitter med beina løftet, slik at skjørtekanten har sklidd helt opp til hoftene, noe kritikerne mener er alt for avslørende. Foto: Thomas Urbain / AFP / NTB scanpixVis mer

«Thérèse Dreaming» av Balthus

Avslørende maleri av tenårings­jente ble for mye: Startet kampanje for å få det fjernet

«Thérèse Dreaming», som forestiller ei ung tenåringsjente, blir kritisert for å være for seksuelt utfordrende.

(Dagbladet): Det stormer på Twitter, nok en gang. Denne gangen er det maleriet «Thérèse Dreaming», laget i 1938 av kunstneren kjent som Balthus, som er senter for det hele.

Kunstneren Balthasar Klossowski er kjent for å bruke erotisk ladde motiver av tenåringsjenter. Klagene går ut på at jenta i «Thérèse Dreaming» er for seksuelt utfordrende.

Til tross for kritikken har Metropolitan Museum of Art i New York (Met) nektet å fjerne maleriet, skriver NY Times.

Underskriftskampanje

Kravet om å fjerne maleriet kommer fra en underskriftskampanje, som ble delt på Twitter. Nesten 10 000 har signert oppropet, som ble startet av Mia Merrill.

- Da jeg besøkte Metropolitan Museum of Art forrige helg, ble jeg sjokkert over å se et maleri som viser ei ung jente i en seksuelt antydende stilling. Balthus' maleri, «Thérèse Dreaming», er et antydende portrett av ei prepubertal jente, som hviler på en stol med beina trukket opp så undertøyet vises, skriver Merrill i oppropet.

Hun skriver videre at hun synes det er urovekkende at museet med stolthet kan vise fram et slikt bilde.

- Kunstneren bak dette bildet, Balthus, hadde en forkjærlighet for prepubertale jenter, og jeg vil påstå at dette bildet romantiserer seksualiseringen av et barn, skriver hun, og foreslår at museet heller henger opp et annet bilde.

Merrill viser til #metoo-kampanjen som har rast i media og på internett de siste par månedene, og hevder at museet støtter en objektivering av barn og kikkermentalitet ved å vise dette verket til massene uten å klargjøre konteksten.

Nå raser debatten under emneknaggen #ThereseDreaming på Twitter, og flere har tatt maleriet i forsvar.

- Nazihysteri! Ikke stort annerledes enn å brenne bøker, eller å fordømme «degenerert kunst». Forskjellige æraer og samfunn, forskjellige metoder, men samme formål: homolegering, konformitet, ignoranse og fordommer ..., skriver twitterbruker Spooky M.

Bøyer seg ikke

Metropolitan Museum of Art kommer ikke til å fjerne maleriet. Til New York Post sier talsmann ved museet, Kenneth Weine, at øyeblikk som dette åpner for diskusjon.

- Visuell kunst er en av de mest betydningsfulle virkemidlene vi har for å reflektere over både fortida og framtida, og samtidig å oppmuntre utviklingen av kulturen vår gjennom informert diskusjon og respekt for kreative uttrykk, sier han.

Mandag kastet også den amerikanske nasjonale koalisjonen mot sensur (National Coalition against Censorship) seg inn i debatten, og støttet avgjørelsen om å beholde bildet.

- Nylige tilfellene av sensur avslører en skremmende trend av forsøk på å kneble kunst som tar for seg vanskelige tema. Det gjelder også truslene om vold som førte til at Guggenheim Museum i New York måtte fjerne flere utstillinger. Kunst kan ofte tilby innsikt i vanskelig virkelighet, og fortjener derfor kraftig forsvar, sier koalisjonen i sin uttalelse.