Avslørende om lekeskolen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLE: Kronikken om skolepolitikk av Høyres Ine Marie Eriksen Søreide (Dagbladet 6/1) var avslørende: Først setter hun Stoltenbergs lærersyn skikkelig på plass: «Statsministeren gir [lærerne] alene skylden for de dårlige resultatene». Søreide dokumenterer riktig nok ikke at han har sagt eller skrevet at lærerne «alene har skylden». Men «alle» vet jo at han mener det.

Da grunnskolen ble utvidet til ti år fra 1997, ble «læringskravene senket. I stedet skulle det lekes», skriver Søreide. Selveste lekelederen, utdanningsminister Gudmund Hernes, må ha vært litt av en luring. For påstod han ikke at Mønsterplanen fra 1987 var alt for slapp? At L97 skulle gjenreise kunnskapskravene i skolen? Ble han ikke kjent for slagordet om å «få mer kompetanse ut av befolkningens talent»? Jo da. Men han var en sjefsluring: Både han, Gro, resten av regjeringen, ja alle partiene på Stortinget unntatt Høyre og FrP, lot som om de syntes at læring var det viktigste. Men: «I stedet skulle det lekes».

Søreide slår fast at Høyres Kristin Clemet «sjøsatte den første utdanningsreformen hvor hensikten var at elevene skulle lære mer.» Så maritimt treffende! Skoleskipet satte for første gang kurs mot Kunnskapsland, ikke mot Lekeland. Dessuten: Sjøsettinger av tidligere læreplaner hadde ikke bare som innhold og konsekvens at elevene lærte mindre. Nei, Søreide skriver at selve «hensikten» bak læreplanene fra 1939, 1974, 1987 og 1997 ikke var «at elevene skulle lære mer».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer