Munchmuseet:

Avslører åpningsdato for Munchmuseet

Munchmuseet i Oslo står klart, og venter bare på publikum. Torsdag annonseres datoen da det nye signalbygget i Bjørvika åpnes opp for offentligheten.

BJØRVIKA: Fasaden på det nye Munchmuseet får flere til å se rødt. Men hvordan er det egentlig ut på innsida? Se videoen, og døm selv. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten/Lars Eivind Bones. Klipp: Emilie Rydning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åpningen av det nye Munchmuseet har tidligere blitt utsatt flere ganger - sist gang til høsten 2021. I april kunne museet melde at bygget omsider var ferdigstilt. Torsdag holdt museet pressekonferanse om hvordan det nye museet blir, samt når det vil åpne.

- Endelig er dagen der åpningen for Oslos nye stolthet annonseres, sier byrådsleder Raymond Johansen, som innleder pressekonferansen.

Munchmuseet vil åpnes fredag 22. oktober klokken 17.00, forteller han.

Levende museum

Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen lover et levende og åpent museum hvor det kommer til å skje mye.

GAMLE OSLO: Denne videoen skal vise tre gutter som klatret opp på toppen av det nye Munchmuseet. Video: Privat Vis mer

– Vi kommer til å skifte utstillinger jevnlig, og vi kommer til å ha et omfattende arrangementsprogram, med konserter, foredrag, kunstnersamtaler, kuratorsamtaler og lignende, sa museumsdirektøren.

Det nye Munch-museet får 13 etasjer, med en takterrasse, bar og mesanin på toppen. Fra niende etasje og oppover heller bygningen 20 grader i en mye omtalt knekk.

Selv om den vertikale løsningen har vært omdiskutert, mener Henrichsen at den har gitt mange muligheter. Blant annet mange små og store steder hvor det går an å sette seg ned.

– Det går an å sette seg ned. Lese en bok. Ha med deg venner, eller bare nyte utsikten, sier direktøren.

Museet får både kafé, bar og restaurant, og inneholder også butikk, konsertsaler, kino og utleielokaler.

Til sammen skal museet huse kommunens samling på rundt 28.000 originale verk av Munch, i tillegg til den omfattende Stenersen-samlingen.

Kritisert for utseendet

Utsettelsen av åpningen skyldtes blant annet at et avansert klimasystem ikke var ferdig, men i januar ble det kjent at problemene med klimaanlegget var løst.

Signalbygget tar mye plass i området, og har høstet kritikk både fra arkitekter, politikere og befolkning. Det er spesielt det klossaktige utseendet, og den koksgrå fargen som har vekket harme.

- Når jeg kommer fra Kvadraturen, ser Munchmuseet ut som en truende svart skygge, en koksgrå kloss, som luter seg over Operaen, sa arkitekt Gaute Brochmann, redaktør av tidsskriftet Arkitektur N og byutviklingsskribent i Morgenbladet, til Dagbladet i 2019.

Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen sier på pressekonferansen torsdag at byggets struktur gjør at det er enkelt å orientere seg, og at bygningen skaper en forbindelse til hovedstaden, blant annet gjennom å gi en bedre utsikt over byen for hver etasje man går opp.

- Hele 71 prosent av Osloborgere har sagt at de vil besøke museet det første året, sier Henrichsen, og viser til en undersøkelse de har gjennomført.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer