PÅ TOPPEN: Tidligere Top Gear- profil Chris Evans tjener mest av BBC-stjernene. Foto: Scanpix
PÅ TOPPEN: Tidligere Top Gear- profil Chris Evans tjener mest av BBC-stjernene. Foto: ScanpixVis mer

BBC

Avslører BBC-stjernenes gigalønninger for første gang

Enormt lønnsgap mellom menn og kvinner.

(Dagbladet): BBC har i dag presentert hva BBC-stjernene tjener for første gang. Ifølge The Guardian innrømmer BBC at bare en tredel på lista over de som tjener mest er kvinner.

Tidligere Top Gear- profil Chris Evans topper lista med intet mindre enn 2,2 millioner pund i årslønn, som tilsvarer over 23 millioner norske kroner. På toppen er han etterfulgt av Gary Lineker, som har 1,75 millioner pund i årslønn (over 12 millioner norske kroner) og Graham Norton med 850 000 pund (over 9 millioner norske kroner) i året.

Den første kvinnen som dukker opp på lista er Claudia Winkleman. Hun dukker ikke opp før på 8. plass og er oppført med 450 000 pund (over fire millioner kroner) i året.

Kritiske til lønnsgapet

Flere britiske medier har etter avsløringen av lønningene vært kritiske til det enorme gapet mellom lønningene til kvinner og menn i BBC.

Ifølge The Telegraph gjør Gary Lineker seg klar for kritikken som er ventet å komme. På Twitter har han postet en melding der han legger "skylda" for sin høye lønning på agenten sin og andre TV-kanaler som er med på å presse opp lønningene.

Ifølge The Telegraph har nye regler fra regjeringen tvunget BBC til å publisere navnene til de 96 programlederne og skuespillerne som tjener over 150 000 pund.

- Mannsdominert og kjedelig

Programledere for BBC Radio 4, Jane Garvey og Charlotte Smith har vært aktive på Twitter og kritisert lønnsgapet.

Garvey, som er programleder for «Woman's Hour», var ikke inkludert på lista over de best betalte BBC-profilene.

I programmet «Woman's Hour», kom Garvey med et stikk til BBCs Radio 2, som hun stempler som ekstremt mannsdominert og kjedelig, men med angivelig høye summer på lønningsslippene.

Eksempelvis kommer Jeremy Vine, som er programleder for sitt eget show på BBCs radio 2, som nummer fire på lista over de best betalte profilene på BBC med en årslønn fra 700 000 engelske pund (over syv millioner norske kroner).

Charlotte Smith twitret «Jeg tar gjerne i mot høyere lønn for å hjelpe BBC med å fikse på lønnsgapet mellom kjønnene.. ».