Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avslører den triste grunnen til at han takket nei til Humlesnurr-rollen i «Harry Potter»

- Jeg kunne ikke overta rollen til en skuespiller som ikke respekterte meg.

TAKKET NEI: Skuespiller sir Ian McKellen ønsket ikke å overta rollen som Albus Humlesnurr i «Harry Potter»-filmene da Richard Harris døde, fordi Harris ikke anerkjente homofile skuespilleren, forteller McKellen, som kjemper for homofiles rettigheter, til BBC. Foto NTB Scanpix
TAKKET NEI: Skuespiller sir Ian McKellen ønsket ikke å overta rollen som Albus Humlesnurr i «Harry Potter»-filmene da Richard Harris døde, fordi Harris ikke anerkjente homofile skuespilleren, forteller McKellen, som kjemper for homofiles rettigheter, til BBC. Foto NTB Scanpix Vis mer

Ian «Gandalv» McKellen takket nei til en av de virkelige store rollene i britisk filmhistorie.

Richard Harris spilte trollmannen Albus Dumbledore, på norsk kjent som Albus Humlesnurr, i de to første «Harry Potter»-filmene - fram til han døde i 2002 - etter den andre filmen, «Harry Potter og mysteriekammeret».

FRA DEN ANDRE FILMEN: Richard Harris og Daniel Radcliffe i «Harry Potter og Mysteriekammeret». Foto: fra filmen
FRA DEN ANDRE FILMEN: Richard Harris og Daniel Radcliffe i «Harry Potter og Mysteriekammeret». Foto: fra filmen Vis mer

Er åpen homofil

- Jeg kunne ikke overta rollen til en skuespiller som ikke anerkjente og respekterte meg, sier Sir Ian McKellen til BBCs Hardline, ifølge Daily Mirror.

Det er første gang han forteller om den såre avgjørelsen og hvorfor han valgte å takke nei til en så gjev rolle i en av verdens største filmsuksesser.

Richard Harris (77) skal tidligere ha snakket nedsettende om homofile skuespillerkolleger, og det følte Ian McKellen, som er åpen homofil, seg truffet av. Han har i en årrekke kjempet for homofiles rettigheter.

Gandalf vs. Humlesnurr

«RINGENES HERRE»: Ian McKellen som trollmannen Gandalf. Foto: NTB Scanpix
«RINGENES HERRE»: Ian McKellen som trollmannen Gandalf. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den avdøde Richard Harris skal ha sagt om Ian McKellen og andre homofile skuespillere et: «De er teknisk sett brilliante, men er uten lidenskap».

Mange mente at Ian McKellen ville være den beste til å overta rollen som Humlesnurr.

- Da han døde, spilte han trollmannen Humlesnurr, men jeg har spilt den virkelige trollmannen, Gandalv i «Ringenes Herre». Da jeg ble kontaktet av filmsselskapet, nevnte de ikke hvilken rolle de hadde tiltenkt meg - men jeg forsto det, sier han intervjuet.

MAGISK: Huset hvor Harry Potter bodde i under «Harry Potter og De Vises Stein» lå tidligere i år ute til salgs for i overkant av fem millioner kroner. Slik ser det ut. Foto: Chancellors Estate Agents Vis mer Vis mer Vis mer

- Det kunne vært meg

OVERTOK: Michael Gambon overtok rollen som trollmannen Humlesnurr etter at Richard Harris døde i 2002. Foto: NTB Scanpix
OVERTOK: Michael Gambon overtok rollen som trollmannen Humlesnurr etter at Richard Harris døde i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den som fikk rollen som Humlesnurr, var Michael Gambon.

- Noen ganger når jeg ser «Harry Potter»-plakater med bilder av Michael Gambon, skuespilleren som spiller Humlesnurr helt strålende, tenker jeg at det kunne vært meg.

- Men vi er jo så like, at vi skriver hverandres autografer, sier McKellen.

At karakteren professor Humlesnurr, også er homofil, røpet J. K. Rowling allerede i 2007.

- Jeg har alltid sett på ham som homofil, sa hun da ifølge Reuters.

Forfatteren fortalte at Humlesnurr hadde blitt forelsket i trollmannen Gellert Grindelwald. Ifølge denne uoffisielle Harry Potter-hjemmesiden overvant Humlesnurr Grindelwald i 1945.

- Å bli forelsket kan blinde oss til et visst punkt, sa Rowling.

Ifølge Reuters ble publikum stille da Rowling fortalte hemmeligheten, før de brøt ut i applaus.