Avslører Finnes ukjente liv

Nå kommer boka om Ferdinand Finnes ukjente liv: om overgrepene han ble utsatt for som barn, om livet som homse og om hans to store kjærligheter. Boka er ført i pennen av livsarvingen Thore J. Elton.

- Det å være venn med Ferdinand kunne til tider være et lite helvete. Du vet, en mann som har levd hele sitt liv alene, får etter hvert én eneste agenda: sin egen, sier Thore J. Elton, vennen som påtok seg å skrive biografien til en av Norges høyest elskede og mest kjøpte kunstnere.

Begrensede talenter

Selv hadde Finne ett krav: den måtte komme ut etter hans død.

- Ferdinand sa om seg selv at han var en mann med begrensede talenter. Han var fullstendig klar over at han ikke var noen stor billedkunstner, at han ikke var noen stor pianist, noen ledende forfatter og kanskje heller ikke den fremste scenografen. Men han hadde ett stort prosjekt: å skape mening i eget liv.

- Du skriver i boka at han ble misbrukt av sin stefar som gutt. Var det noe han snakket om selv?

- Ja, men akkurat den historien er ikke det viktige her. Det vesentlige fra hans barndom er historien om et meget ensomt barn som i puberteten får skylden og ansvaret for en families oppbrudd. Den smerten som blir pålagt ham 16 år gammel, plaget ham gjennom hele livet.

Sølibat

- Han virket veldig ensom?

- Ferdinand var et menneske som levde i ensomhet, og som hele tida ble forlatt. Nå bør jeg legge til at det delvis var hans egen feil, han var ingen enkel person å leve sammen med. Men hans mange følelsesmessige nederlag medfører et markant behov for å lykkes på andre områder. Det er kanskje dette som er forklaringen på han store arbeidskapasitet.

- Snakket han om å finne seg en livsledsager?

- Det var drømmen hans, og han hadde to forhold i livet som var viktige. Først var det Sergej, som han møtte i Paris da han var 21 år gammel. Og siden var det skuespilleren Anton Walbrook. Etter krigen bryter han med Walbrook og går inn i et selvpålagt sølibat. Han konkluderer med at «kjærlighet er ikke gitt meg å oppleve. Jeg må skape en annen mening».

- Snakket Finne noen gang om å komme ut av skapet?

- Vel. Alle ante nok at Ferdinand var homse, men å stå fram var helt utenkelig for ham. Han skjulte det ikke overfor venner og andre som spurte, men å stå fram «was not the thing to do». Vi skal ikke glemme at homoseksualitet var straffbart i Norge helt fram til 1972. Da var Ferdinand en mann på 62 år.

På tv

I 1985 skjedde det som snudde hele hans liv. Den da 75 år gamle Finne var med i programmet «Dette er ditt liv». Og med oppmerksomheten etter programmet kom berømmelsen - og endelig pengene.

- Først da kunne han begynne å leve det livet han egentlig alltid hadde levd. Han utstrålte en enorm glede, og elsket å dele sin nyvunne rikdom med sine venner.

- Hva er ditt forhold til Finne? Dere var aldri kjærester?

- Vi har aldri vært kjærester, selv om Ferdinand nok gjerne en gang hadde villet det.

- Hva er det du savner mest med ham?

- Hva savner man når en venn er borte? Jeg vet egentlig ikke om jeg savner ham så forferdelig mye. Det kan høres brutalt ut, men slik er det. Godt vennskap dør ikke, det bærer man med seg gjennom hele livet. Det er noe av det viktigste Ferdinand har lært meg. På en måte var det bra at han fikk lov til å dø da det skjedde, og at han er død, er ikke nødvendigvis trist. Det er slik livet er.

Ble kostymesjef på Nationaltheatret bare 24 år gammel.Utdannet ved Statens kunstakademi, gikk i lære hos Fernand Léger i Paris.Debuterte med separatutstilling i Galleri Per i Oslo i 1954.Hadde i løpet av livet boliger blant annet i Oslo, Frankrike, Kreta og Mallorca.Skrev til sammen 14 bøker, og var en stor samler av kunst og antikviteter.Boka «Ferdinand Finne», skrevet av Thore J. Elton, kommer 12. oktober.

KUNSNERENS VENN: Thore J. Elton på tok seg oppdraget med å skrive biografien til Ferdinand Finne.