Avslører for første gang hvem den virkelige «Hannibal Lecter» var

Meksikansk lege ble til den mest kjente kannibalen i historien.

MORDERISK LEGE: Anthony Hopkins (bildet) vant Oscar for sin rolle som Dr. Hannibal Lecter. Nå står imidlertid forfatteren bak karaktere, Thomas Harris frem og forteller hvem den virkelige «Dr. Hannibal Lecter» var. Foto: Stella Pictures
MORDERISK LEGE: Anthony Hopkins (bildet) vant Oscar for sin rolle som Dr. Hannibal Lecter. Nå står imidlertid forfatteren bak karaktere, Thomas Harris frem og forteller hvem den virkelige «Dr. Hannibal Lecter» var. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Den amerikanske forfatteren Thomas Harris, står bak en av de mest uforglemmelige skurkene i filmatisk historie.

Den briljante psykiateren, men brutalt kannibalistiske seriemorderen «Dr. Hannibal Lecter» en fiktiv person som opptrer i bøkene «Den røde drage»«Nattsvermeren»«Hannibal» og «Hannibal Rising». Hans karakter har i tillegg blitt filmatisert.

I et intervju med The Times, nå 25 år etter at «Nattsvermeren» kom ut, har den ellers så medieskye forfatteren bak karakteren endelig avslørt den virkelige morderen bak hans grusomme karakter er.

I 1960-åra, da Harris var en 23 år gammel journalist, møtte han en lege på Nuevo Leon State Prison, i Monterrey i Mexico. Legen, som Harris har gitt kallenavnet «Dr. Salazar», ga senere liv til det som skulle bli «Hannibal Lecter».

Forsøkt å rømme Ifølge latintimes var Harris egentlig i fengsel for å intervjue fangen og mentalpasient Dykes Askew Simmons som satt på en dødsdom for drapet på tre unge mennesker.

Simmons hadde forsøkt å rømme fengselet ett år tidligere ved å bestikke en fangevokter til å forlate en dør ulåst, samt gi ham en pistol. Men vakten forrådte ham, tok pengene hans, holdt døren låst og skjøt ham ned. Han ble imidlertid reddet av en fengselslegen «Dr. Salzar».

Til tross for at fengselsdirektøren advarte Harris om at legen hadde hatt en voldelig fortid, mente forfatteren at historien var ekstremt fascinerende og bestemte seg senere for å intervjue «Dr. Salazar» om hvordan han behandlet skuddskaden og stoppet blødningen til Simmons.  

Det var ikke før Harris forlot legekontoret at han fikk vite Dr. Salazars historie fra fengselsdirektøren.

- «Dr. Salazar» var en liten, smidig mann med mørkt rødt hår. Han sto helt stille og det var en viss eleganse ved ham, husker Harris.

- Pakket ofrene i bokser Da forfatteren spurte fengselsdirektøren hvor lenge legen hadde jobbet ved det meksikanske fengselet, ble direktøren overrasket.

- Vet du ikke hvem det er? Legen er en morder. Som kirurg, kunne han pakke sine offer i en svært liten boks. Han vil aldri forlate dette stedet. Han er gal, sa direktøren til Harris, ifølge latintimes.

Harris har forklart at han trengte å skape en figur med en «særegen forståelse av det kriminelle sinn», og legger til: «Det var ikke Dr. Salazar», men på grunn av Dr. Salazar, så kunne jeg kjenne igjen hans kollega og utøver, «Hannibal Lecter».

Sir Anthony Hopkins spiller hovedrollen i de filmatiserte versjonene og vant blant annet Oscar for sin rolle som den gale «Hannibal Lecter».