Avslører havets hemmeligheter

Den norske handelsflåten hører etter tradisjonen til vår felles stolthet, vår «ære og makt». To nylig utkomne bøker viser at den samme handelsflåtens verdensomspennende nett av folk og skip har gitt grunnlag også for dunkle virksomheter, for spionasje og terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske sjøfolk var i 1930-årene kommunistiske sabotører i Stalins tjeneste, men også agenter og fotografer for den offisielle etterretning etter 1945, koplet til britiske og amerikanske tjenester. Uttrykket «Norge på havet» får unektelig en litt annen mening med denne innsikt.

Lars Borgersrud følger i sin bok Ernst Wollwebers sabotasjeorganisasjon fra 1930-åra, som ble bygd opp fra Moskva for å sende tyske skip til bunns ved kai eller i åpen sjø. En del er kjent fra før om denne merkelige Oslo-ledete organisasjonen og dens forgreninger til havner i mange land.

Ved hjelp av tyske og svenske politikilder vinner Borgersrud nå betydelig bedre oversikt. Det viser seg at Wollwebers hensynsløse kamp for kommunismen etter noen år ble nesten fullstendig nøytralisert av politiet.

Forlenget liv

Men den fikk et forlenget liv inn i krigstida, da Wollwebers norske agent Asbjørn Sunde fra Karmøy påtok seg - stadig etter direktiv fra Moskva - å fortsette sabotasjen på landjorda i Norge.

Sunde bygde opp et sabotasjeapparat vesentlig av sjøgutter med krigserfaring fra Spania - nesten alle norske frivillige på republikkens side var sjøfolk. Og de var effektive: Fra sommeren 1941 smalt det fort vekk i jerbanelegemer og fabrikker på Østlandet, oftest på tvers av Milorgs opplegg. Med Gestapo i hælene drev Sunde sine folk til randen av utslettelse, med en hensynsløshet som ingen vanlige motstandsorganisasjoner kunne praktisere. I 1944 fikk han ordre fra Moskva om å nedlegge organisasjonen, sannsynligvis av storpolitiske grunner, for Norge var ikke lenger så interessant sett fra Moskva. Hva han foretok seg det siste krigsåret, er uklart. Men i 1947 utga han den forrykende spennende, på én gang villedende og avslørende krigsfortellingen «Menn i mørket».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer