Anmeldelse: «Den norske nazieliten»

Avslører hemmelig NS-klubb

Ny bok navngir kreti og pleti i hemmelig NS-klubb, og blir Nazi-etterkommernes gapestokk.

NAZISTER: Ny bok forteller historien til den hemmelige Normannaklubben. Bildet viser ikke Normannaklubben, men NS-leder Vidkun Quisling (til venstre) under SS-gruppefører dr. Leonardo Contis foredrag i Aulaen i 1941. Foto: NTB scanpix
NAZISTER: Ny bok forteller historien til den hemmelige Normannaklubben. Bildet viser ikke Normannaklubben, men NS-leder Vidkun Quisling (til venstre) under SS-gruppefører dr. Leonardo Contis foredrag i Aulaen i 1941. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

211 personer var medlemmer i det hemmelige naziselskapet Normannaklubben under 2. verdenskrig. Alle var medlemmer av Nasjonal Samling (NS), men ikke alle ble dømt til fengsel i det norske rettsoppgjøret etter krigen.

Ved hjelp av frigitt kildemateriale i Riksarkivet har journalist og forfatter Ola Karlsen skrevet boka «Den norske nazieliten. De ukjente landssvikerne.»

Her har han funnet fram til alle de 211 medlemmene av Normannaklubben og navngitt dem.

I siste del av boka bruker forfatteren rundt femti sider på å presentere disse, både kjente og ukjente norske nazister.

Mange var stornazister, andre litt mer perifere landssvikere. De fleste av de navngitte fikk lange eller lengre dommer. Et trettitall fikk bare forelegg og tidsbegrenset rettighetstap. En håndfull ble ikke dømt, et par stykker står ikke i landssvikerarkivet overhodet.

Dermed er det god grunn til å spørre; er det nødvendig å navngi alle disse?

Én ting er at de er døde, noe annet og langt viktigere er at det finnes barn og ikke minst barnebarn og oldebarn av disse som neppe synes dette er ok, og som heller ikke har noen skyld for det som skjedde. Noen har kanskje vokst opp i fortielse om fortida, andre har ikke bearbeidet det som skjedde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer