Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Driving Home for Christmas»

Avslører hemmeligheten bak «Driving Home for Christmas»

Chris Rea: - Hadde aldri tenkt å lage noen julesang. 

MONSTERHIT: Chris Rea forteller til The Guardian at «Driving Home for Christmas» oppsto ved en tilfeldighet på 70-tallet. Foto: Scanpix
MONSTERHIT: Chris Rea forteller til The Guardian at «Driving Home for Christmas» oppsto ved en tilfeldighet på 70-tallet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Året er 1978. Det er rett før jul. Britiske Chris Rea, mannen bak låta som skulle bli en monsterhit i julen for mange, «Driving Home for Christmas», er på vei til å få sin første platekontrakt. Manageren er på vei til å forlate ham.

- Jeg trengte å komme meg hjem til Middlesbrough fra London, men plateselskapet ville ikke betale for togbilletten og jeg kunne ikke kjøre bil, forteller musikeren til The Guardian.

Låta er blant de mest kjente og aller mest spilte julelåtene. «Driving Home for Christmas», ble det første tiåret av 2000-tallet i Norge, beskrevet som tiårets mest ihjelspilte julelåt ifølge en oppsummering gjort av NRK P1.

Tullesang

Ifølge Chris Rea ble turen hjem fra London, den kvelden i 1978, en kald affære.

Reas kone kjørte parets gamle Austin Mini for å hente Rea hjem til jul.

- Hun kjørte hele veien fra Middlesbrough til Abbey Road studios for å plukke meg opp. Da begynte det å snø. Vi ble stående i trafikken hele tiden og jeg så bort på de andre sjåførene som så helt miserable ut, forteller Rea.

På tull begynte Rea å synge.

«We're driving home for Christmas..»

- Hver gang gatelysene lyste inn i bilen skrev jeg ned tekst, forteller han.

Paret kom ikke hjem før klokken tre på natta. Huset var iskaldt, men Rea hadde fått en sjekk på 15 000 dollar for sangen «Fool (If You Think It's Over)», som hadde blitt en hit i USA. Den påbegynte sangen i bilen ble lagt i esken med uferdige tekster.

KJENDISKARAOKE: En rekke kjendiser synger med i karaokebilen til James Corden. De synger «All I want for Christmas», og videoen er sett snart 20 millioner ganger på fire dager. Video: AP Vis mer

Skulle aldri lage julesanger

Det var ikke før noen år senere at «Driving Home for Christmas» skulle se dagens lys. Det skjedde under en prøvespilling av nye pianoer sammen med keyboard-spilleren Max Middleton.

- Vi begynte å tulle og spille Count Basie-type ting. Jeg lot som om jeg var Nat King Cole og fikk høre at det var en tone jeg burde satse på. Jeg fant igjen «Driving Home for Christmas», som passet perfekt, forteller Rea.

Å lage en julesang var imidlertid ikke en del av planen.

- Jeg hadde aldri tenkt å lage en julehit. Jeg var en seriøs musiker!

Sangen ble først gitt ut på en B-side, men ble senere innspilt på nytt med strykere og med et klassisk 50-talls «Christmas-carol» arrangement. I begynnelsen var sangen en radiohit. Etter hvert kom den tilbake på hitlistene hvert år.

Stor i Norge

Ifølge Store Norske Leksikon har «Driving Home for Christmas» fra 1988, vært en stor julehit i Norge siden midten av 2000-tallet og hatt andreplass som sin høyeste plassering på hitlista.

Sangen er også blitt brukt i en mengde reklamer på tv før jul. I Norge er sangen brukt i Nidars reklame for julemarsipan i 2001.

Chris Rea har gitt ut mindre kommersiell musikk etter at han overlevde alvorlig sykdom. I 2005 ga han ut «Blue Guitars», en boks med 11 nyskrevne album som utforsker bluesens utvikling. I 2011 vendte han tilbake til rocken med albumet Santo Spirito Blues.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!