BOKAKTUELL: Jo Nesbøs «Sønner» ble lansert i går. I den anledning var han i samtale med Finn Skårderud på Litteraturhuset og fortalte om hvordan han utvikler sine bøker. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
BOKAKTUELL: Jo Nesbøs «Sønner» ble lansert i går. I den anledning var han i samtale med Finn Skårderud på Litteraturhuset og fortalte om hvordan han utvikler sine bøker. Foto: Anette Karlsen / NTB ScanpixVis mer

Avslører hvordan han bygger opp bok fra idé til kapitler

Jo Nesbø forteller om suksessoppskriften.

- Jeg jobber mye med synopsis. Som i «Marekors» hvor en kjærlighetshistorie er i bunnen.

- I «Snømannen» visste jeg bare at boka skulle hete det, ikke noe mer, sier Jo Nesbø på scenen i Litteraturhuset.

Ondskap, frelse og hevn I går ble hans nye krimroman «Sønnen» lasert, og kvelden ble rundet av med en samtale mellom forfatteren og den kjente psykiateren og kritikeren Finn Skårderud på Litteraturhuset.

De snakket blant annet om ondskap, frelse, hevn og hvordan Nesbø lager sine bøker.

Det kom opp etter at Skårderud sa han var imponert over kontrollen Nesbø har, og lurte på hvordan han jobber.

- Bygge plott Nesbø forteller at han jobber systematisk og trinnvis med sin disposisjon. Og etter ideen, jobber han gradvis med å få kjøtt på beinet.

- Så må jeg bygge plottet. Jeg skriver fem sider, og stiller meg spørsmål om jeg har en fortelling her.

- Så skriver jeg 20 sider til, og bygger ut synopsisen til kanskje hundre sider. Da setter jeg meg ned og skriver kapittelet. Da føler jeg ikke at jeg skaper en historie, men gjenforteller en historie jeg allerede har laget, sier Nesbø fra scenen i Litteraturhuset og fortsetter:

«Kom og sitt nærmere» - Jeg syns jeg jobber best når jeg kan si til leserne mine «kom og sitt nærmere, jeg vet akkurat hvor vi skal». Det er slik jeg er oppvokst med historiefortelling også, som da foreldre og onkler kom og ba oss sitte litt nærmere.

Da Dagbladet møter Nesbø etter samtalen med Skårderud, og en mange meter lang kø av ivrige lesere som ønsker å få sin bok signert er unnagjort, sier Nesbø at det er ulikt fra bok til bok hvor lang tid han bruker på synopsisen og kapitlene.

- Jeg har ikke noen regel på det. «Sønnen» brukte jeg to år på, men det må føyes til at det er mitt faste svar når jeg er usikker på hvor lang tid jeg har brukt, sier Nesbø og forteller at han har tre-fire bokprosjekt på gang, men ingen om Harry Hole.

Nesbøs bøker er oversatt til 46 språk, og han har solgt over 20 millioner bøker på verdensbasis.