Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avslører iPod One

Gjett hva George Bush har på iPoden sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): MP3-spillere med personifisering av spillelister har blitt et redskap for analyse av brukerens smak, personlighet og sinn. Ikke så rent ulikt den gammeldagse CD- eller platebunken - men mer presist, siden spillelistene i MP3-spillerne kan vise hvilke enkeltlåter eierne foretrekker og hvilke de spiller mest.

Nå har New York Times og andre amerikanske medier fått snusen i hva president George Bush har liggende på sin MP3-spiller - en iPod han fikk av sine døtre i fjor sommer. Presidenten bruker iPoden flittig når han trimmer med sin terrengsykkel.

Bush laster ikke ned musikk til iPoden selv. Det er det hans personlige assistent, Blake Gottesman, som gjør. Han kjøper enkeltlåter fra iTunes over nettet. Men arbeidet tar neppe veldig mye av hans tid. Bush har bare rundt 250 låter lagret, selv om iPoden har plass til rundt 10.000 låter.

Det finnes, som ventet, heller lite av de sinteste og mest radikale låtene og artistene på presidentens iPod, som CNN kaller «iPod One». Hovedvekten av musikken ligger i grenselandet country og honky-tonk, men inneholder også noe klassisk amerikansk pop og rock som Joni Mitchell, Stevie Ray Vaughan, John Hiatt og Van Morrison.

- Dirty mind

Men noen låter evner likevel å overraske amerikanske medier i en viss grad. Flere uttalte Bush-motstandere skal finnes på spilleren, deriblant John Fogerty. Også låten \'My Sharona\' av The Knack, fra 1979, finnes der, med sin friske tekst om en mann som jakter på en langt yngre kvinne: «Such a dirty mind. Always get it up for the touch of the younger kind», lyder en tekstfrase i låta.

- Dette er ikke konsistent med Bush\' image som beskytter av konservative verdier, kommenterer Dave Itzkoff, redaktør i Spin Magazine.

Ingen svarte

London Times har også vurdert den amrikanske presidentens spilleliste. Deres kommentator, Caitlin Moran, bemerker følgende om iPodens innhold:

- Ingen svarte artister, ingen homoseksuelle artister, ikke noe World Music, bare én kvinne, ingen genre mindre enn 25 år gammel og ikke noe Beatles.

Assisterende redaktør i Rolling Stone, Joe Levy, kommenterer i samme bane:

- Det vi snakker om her er masse store artister fra 60- og 70-tallet, og moderne artister som høres ut som store artister fra 60- og 70-tallet. Det er trygt, det er pålitelig, det er kjærlig. Det jeg mener å si er at det er feel-good-musikk. Det er ikke Sex Pistols.

Levy synes imidlertid det er interessant å se at Bush liker flere artister som ikke liker ham.

Syklemusikk

Bush\' syklekamerat Mark McKinnon, som var mediestrategisjef for Bush under valgkampen i 2004, har også hjulpet sjefen med å laste ned musikk til iPoden. Han avdramatiserer imidlertid musikkvalgets betydning.

- Ingen bør psykoanalysere denne låtsamlingen. Det er musikk for å få deg over den neste bakketoppen, sier han til New York Times.

- Faktum er at en hver president som skulle begrenset seg til pro-establishment-artister ville hatt en ganske tynn samling, sier McKinnon.

<B>MUSIKK TIL TRENINGA: </B>President George Bush jr. benytter iPoden sin flittig når han trimmer med sin terrengsykkel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!