- Avslører Knausgårds gimmick

Jan Kjærstad får støtte etter anmelderslakt.

OMSTRIDT: Karl Ove Knausgårds første tre bind i «Min Kamp»-serien er nå trykket i et opplag på totalt 90000, og er blitt et offentlig samtaleemne lik få andre norske romaner. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
OMSTRIDT: Karl Ove Knausgårds første tre bind i «Min Kamp»-serien er nå trykket i et opplag på totalt 90000, og er blitt et offentlig samtaleemne lik få andre norske romaner. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||— Knausgård spiller den ensomme hannulven som skånselsløst jager sannheten, uansett hva det koster ham og andre - fordi han ikke har noe valg, sier forfatter Helene Uri.

Hun leste i går Jan Kjærstads kronikk i Aftenposten der han tar et sviende oppgjør med norsk anmelderstand, som han mener har vært servile i sin ensidige positive omtale av prosjektet. Dagbladet var i går i kontakt med en rekke forfattere, og flere støttet Kjærstad i mye av hans kritikk.

— Hva er det grunnen til at det rundt en bok som «Min kamp 1» kan danne seg en konsensus på grensen til det servile? Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd mangelen på motstemmer skyldtes frykten for å bli nevnt ufordelaktig i bind seks, skriver Kjærstad i sin kronikk.

Jan Kjærstad mener det har vært stilt altfor få kritiske spørsmål om Knausgårds sjangervalg, og forfatterens mytedannelser rundt seg selv.

Sendte takkemailUri sendte i går en takkemail til Kjærstad.

— Jeg synes at Kjærstads artikkel er årets høydepunkt. Alle bokmottakelser er avhengig av forfatterens bakgrunn, og prosjektets innpakning. Da jeg leste Kjærstad fikk jeg forklart min uvilje mot Knausgård — at gimmicken rundt prosjektet ikke har vært påpekt så langt. Han holder liksom på med sannheten, som han bare måtte vrenge ut av seg, mens vi andre sitter og diller med fiksjon, sier Uri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer