Avslører Natalies ballettbløff

- Bare fem prosent av «Black Swan»-scenene er egentlig henne.

Historien om hvordan «Black Swan»-stjerna Natalie Portman trente ballett hver dag i ett og et halvt år for å kunne gi en troverdig tolkning av danseren i filmen, har imponert mange.

Antakelig også Oscar-juryen, som ga 29-åringen statuett for innsatsen.

Nå hevder hennes stand-in i filmen, New York-ballerinaen Sarah Lane (26), at bare fem prosent av dansescenene i filmen faktisk viser Natalie Portman. Og at filmprodusentene har forsøkt å få henne til å holde munn om det.

Manipulert - De ville skape et inntrykk av at Natalie er et slags ekstremtalent med spesielle evner innen dans, og at hun jobbet knallhardt i halvannet år, nettopp for at hun skulle få Oscar, sier Lane i et intervju med Entertainment Weekly.

Ifølge Lane er det hennes kropp som vises i 95 prosent av dansescenene som viser mer enn overkroppen, og at Portmans ansikt er digitalt manipulert inn.

Filmens koreograf Benjamin Millepied, som også er Natalie Portmans forlovede, hevdet nylig i Los Angeles Times at 85 prosent av scenene faktisk viser Portman.

Nedverdigende - Det er nedverdigende, ikke bare for meg, men for ballettdansing som profesjon, sier Sarah Lane, som til daglig danser ved American Ballet Theatre i New York.

- Hvem tror for eksempel at noen kan bli konsertpianist etter å ha øvd ett og et halvt år? spør hun.

Natalie Portman selv har sagt i intervjuer at det er en stand-in som vises i de «mest kompliserte» dansescenene.

HEDRET: I februar overrakk Jeff Bridges Oscar-statuetten til en gravid Natalie Portman for hennes rolle i "Black Swan". Foto: AFP/Scanpix
HEDRET: I februar overrakk Jeff Bridges Oscar-statuetten til en gravid Natalie Portman for hennes rolle i "Black Swan". Foto: AFP/Scanpix Vis mer