Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harald Eia

Avslører nytt program

Harald Eia skal fortelle hvorfor vi nordmenn er som vi er i den nye NRK-serien «Sånn er Norge».

«SÅNN ER NORGE»: Harald Eia returnerer til statskanalen i januar med et program om nordmenn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
«SÅNN ER NORGE»: Harald Eia returnerer til statskanalen i januar med et program om nordmenn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det melder NRK i en pressemelding. Serien har premiere på NRK1 og strømmetjenesten NRKTV i slutten av januar.

- FN har for 15. år på rad kåret Norge til verdens beste land å bo i. Det er egentlig ganske mystisk hvordan vi så langt mot nord ble et av verdens mest vellykkede samfunn, sier Harald Eia til Dagbladet.

I samtale med fagfolk fra inn- og utland har han ifølge pressemeldingen prøvd å komme til bunns i hvorfor vi nordmenn er så rike, hvorfor så få av oss tror på Gud, og hvorfor vi er så likestilte.

- Jeg har også snakket mye med vanlige folk om hva de tenker om det éne eller det andre, bare for å skjønne hvilke teorier som sirkulerer, sier han.

COMEBACK: Akkurat som da han debuterte på NRK i 1992, kommer Harald Eia tilbake til kanalen som sosiolog. Foto: Torgeir Ferdinand Nygård / Feelgood / NRK
COMEBACK: Akkurat som da han debuterte på NRK i 1992, kommer Harald Eia tilbake til kanalen som sosiolog. Foto: Torgeir Ferdinand Nygård / Feelgood / NRK Vis mer

Tilbake som sosiolog

Eia synes arbeidet med serien har vært veldig spennende.

- Jeg er utdannet sosiolog, men allikevel var det mange ting jeg egentlig ikke visste, sier han.

Eia forlot NRK i 2010. Da han gjorde sin NRK-debut i 1992, var han hyret inn som ekspert.

- Når jeg nå vender tilbake er det også i kraft av å være sosiolog, så det er veldig koselig, sier han.

- Hvordan har det ellers vært å være tilbake i NRK?

- Jeg har fortsatt ikke fått kontor der, så det er ikke så mye å si om det. Kanskje jeg blir oppgradert til et kontor etter hvert hvis jeg er veldig flink, spøker han, og poengterer at dette kun skyldes praktiske årsaker.

«Sånn er du»

Konseptet er ikke helt nytt, verken for Eia eller NRK. Siden 2017 har Eia sammen med Nils Brenna laget podkasten «Sånn er du» for NRK Radio. Der har de analysert kjente personer med personlighetstesten «Big 5».

Der har de blant annet hatt Anne-Kat Hærland, Pia Tjelta og Eyvind Hellstrøm som gjester.

HJERNEVASK: Harald Eia svarer på hjernevaskkritikken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer