Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avslører polarhelt

Roald Amundsen er ikke bare en stor og berømt nordmann. Han var også en drittsekk, som forførte og vraket kvinner, forlot sine adoptivbarn og forårsaket selvmord og død. Dokumentaren «Frosset hjerte» har premiere fredag, blant annet under Filmfestivalen i Tromsø.

Dokumentarfilmen om tidenes største polarforsker vil ryste oss nordmenn. Sannsynligvis vil filmen også bevege alle som ser den utenfor landets grenser.

For Roald Amundsen er ikke bare den nordmannen som har høstet størst internasjonal berømmelse. Han svek systematisk alle som sto ham nær. Fridtjof Nansen advarte mot å stole på mannen.

Forlot døtrene

For oss som bare kjenner til helten Amundsen fra skole- og historiebøkene, kommer filmen om ham, regissert av Stig Andersen, som et slag i ansiktet.

- Roald Amundsen hadde et karismatisk vesen, og hadde evnen til å forføre og sjarmere. Men hans virksomhet førte til store menneskelige tragedier. Venner og elskerinner begikk selvmord, ekspedisjonsmedlemmer døde, kvinner ble sviktet og broren forrådt, forteller produsent Sigve Endresen.

I begynnelsen av 1920-åra tok Amundsen til seg to eskimojenter, Kakonita på 3- 4 år og den noen få år eldre jenta som han ga navnet Camilla.

- Det sterkeste er vel at han sendte sine to adoptivbarn tilbake til Sibir. At han bare forlot dem etter å ha vært deres far i to- tre år - på grunn av konkursfare, sier Endresen.

Amundsen så på dem som et eksperiment: «Gjerne ville jeg jo ha beholdt de to pleiebarna mine, men det lot seg ikke ordne. Det var nu et eksperiment det også,» sa han ordrett.

Ville oppdages

«Frosset hjerte» imponerer med sine dokumentariske og historiske filmklipp. 80 prosent av filmen er basert på slike opptak, og produksjonsselskapet Motlys har gjort en fantastisk jobb med å samle inn dette. Den bygger også på Tor Bomann-Larsens Amundsen-biografi.

Den viser at Amundsen var mer enn en dyktig og ærgjerrig forsker og eventyrer.

«Hans høyeste ønske var ikke å oppdage verden, men at verden skulle oppdage ham,» blir det sagt om ham i filmen.

- Hans kvinneeventyr viser seg å være mange, men filmen konsentrerer seg om tre: Sig Casberg, Kiss Bennett og Bess Magids - alle gifte. Og han svikter dem alle, sier Sigve Endresen.

Døde i isødet

Filmen har premiere fredag i de største byene i Norge, blant annet på Filmfestivalen i Tromsø. En rekke andre land har også kjøpt filmen. En av nøkkelmennene bak filmen er nettopp Sigve Endresen, som er landets fremste dokumentarfilmskaper. Han er kjent for bl.a. « For harde livet», «Store gutter gråter ikke», «Leve blant løver» og spillefilmen «Byttinger ».

- Vi har vel ikke ødelagt for dem som eventuelt vil lage en ren spillefilm om Amundsen. Bille August er i gang med den delen som går på kampen om Sydpolen. Amundsens liv inneholder vel alt en filmskaper kan ønske seg, sier Endresen, som mener å ha funnet sitt uttrykk gjennom dokumentarfilmen - en sjanger som etter hvert er blitt ganske så in.

«Frosset hjerte» tar ikke fra Amundsen hans imponerende bragder, blant annet det å være den første på begge poler. Den nevner såvidt sydpol-racet med Scott, men er viet hans dragning mot Nordpolen, der han også ender sitt liv: Som helt, eller drittsekk. På oppdrag for å redde sin verste fiende, italieneren Umberto Nobile. Eller var det for å ydmyke ham totalt?

ISKALD: - Roald Amundsen var en kyniker som ikke tålte at noen sa ham imot, sier Sigve Endresen som har laget film om Norges berømte mann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling