Gabriel Byrne:

Avslører presteovergrep

I en ny selvbiografi åpner skuespilleren seg om overgrepene han opplevde som barn.

OVERGREP: Da Byrne var 11 år ble han utsatt for overgrep av en prest. I sin nye selvbiografi forteller han om hendelsen. Foto: Andy Kropa/Invision/AP)
OVERGREP: Da Byrne var 11 år ble han utsatt for overgrep av en prest. I sin nye selvbiografi forteller han om hendelsen. Foto: Andy Kropa/Invision/AP) Vis mer
Publisert

Den irske skuespilleren Gabriel Byrne, kjent fra blant annet «Vikings», avslører i sin nye selvbiografi at han ble seksuelt misbrukt av prester fra han var åtte år, skriver The Guardian.

En av historiene Byrne forteller stammer fra da han var 11 år, og elev på en religiøs skole. Han hadde hjemlengsel, og en prest på skolen ga ham støtte. Presten kalte Byrne «fantastisk» og spurte om han lengtet etter en liten jente, eller gutt.

- Det jeg husker best var stemmen hans. Den var veldig forførende og rolig.

På skolen ble han invitert til prestens rom. Da startet overgrepene skriver Byrne.

- Prestens stemme var mørk og varm mens han beveget seg mot meg. Deretter gikk det i svart. Jeg husker hvert øyeblikk til det.

- Klandret meg selv

Byrne forteller i selvbiografien at han lenge følte på skyldfølelse etter overgrepene.

- Lenge klandret jeg meg selv. Skamfull og skyldig i at jeg hadde gjort noe feil.

Flere år etter hendelsen ringte Byrne til presten som utførte overgrepene. Han skriver at han ble sjokkert over hvor forførende prestens stemme fortsatt var.

- Så varm, like sjarmerende og forførende som den var for mange år siden. Det var som at tiden hadde stått stille.

Under samtalen spurte Byrne om presten husket ham. Presten svarte nei. Byrne ville konfrontere ham med overgrepene, men lot det være. Presten er i dag død.

- Jeg ble også overfalt

For noen år siden fant Byrne et bilde på nettet av presten. Han var avbildet med hånden rundt to 14 år gamle gutter. Alle tre smilte på bildet.

Etter overgrepene fant Byrne ut at det har kommet frem at flere på hans skole ble utsatt for overgrep. Reaksjonen på dette beskriver han som en «forferdelse og lettelse».

- I mange år trodde jeg virkelig at jeg var den eneste. Det var en frihet for meg at jeg kunne si «Jeg også. Jeg ble også overfalt».

- Menn skal ikke snakke om følelser

Han reagerer også på hvordan overgrep mot menn, blir sett på som ulikt fra overgrep mot kvinner.

- Det er en skam om menn snakker ut. En følelse av at hvis du ble misbrukt, var det din egen feil. Menn skal ikke snakke om følelsene sine. Menn må være sterke, og menn gråter ikke.

De siste årene har et stort omfang av saker om overgrep i den katolske kirke kommet fram. Sakene knyttes til flere land i verden, deriblant USA og Irland. Pave Frans sa i 2017 at Vatikanet hadde over 2000 ubehandlede saker knyttet til seksuelt misbruk, skrev AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer