Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avslører privatlivet i bildene sine

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biografien blir presentert under åpningen av Nerdrums utstilling i Astrup Fearnley Museet i Oslo i dag. Boka er skrevet av Nerdrums nære venn og beundrer, Jan Åke Pettersson, som i 1988 kom ut med biografien «Odd Nerdrum».

Ødela bilder

Nerdrum hadde et forhold til en av sine elever fra midten av åttitallet. Forholdet ble levd ut på atelieret, der hun bodde i lengre tid. Men det tok slutt da hun begynte ved Kunstakademiet. Selv om Nerdrum rev seg løs fra familien på grunn av denne kvinnen, avviste hun ham. Det førte til at Nerdrum havnet i en alvorlig sjelekrise, og avvisningen førte til at han dro hjem til henne med en kniv og skar opp alle bildene hun hadde fått av ham.
Dette er et av eksemplene Pettersson trekker fram i kapitlet «Selvavsløreren» i sin nye bok. Poenget, mener Pettersson, er at du kan se hvordan Nerdrum selv har det gjennom hans bilder. Forfatteren mener at man kommer videre i forståelsen av hans bildeverden ved å kjenne til kunstnerens eget liv, og bruker Nerdrum og en spesiell kvinnes kjærlighet og brudd som et godt eksempel.

Pettersson mener bilder som «Kvinne dreper skadet mann», «Kvinne med fisk», «Mann med steinbit» og «Mann bitt av slange» henger sammen med denne krisen.

Reiser bort

Petterson ville ikke kommentere eller utdype dette overfor Dagbladet i går.

Etter det Dagblader erfarer reiser Odd Nerdrum bort rett etter dagens pressevisning sammen med blant andre sin nåværende kone, Turid Spildo, og sin venn Erling Kagge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!