Avslører privatlivet i bildene sine

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Biografien blir presentert under åpningen av Nerdrums utstilling i Astrup Fearnley Museet i Oslo i dag. Boka er skrevet av Nerdrums nære venn og beundrer, Jan Åke Pettersson, som i 1988 kom ut med biografien «Odd Nerdrum».

Ødela bilder

Nerdrum hadde et forhold til en av sine elever fra midten av åttitallet. Forholdet ble levd ut på atelieret, der hun bodde i lengre tid. Men det tok slutt da hun begynte ved Kunstakademiet. Selv om Nerdrum rev seg løs fra familien på grunn av denne kvinnen, avviste hun ham. Det førte til at Nerdrum havnet i en alvorlig sjelekrise, og avvisningen førte til at han dro hjem til henne med en kniv og skar opp alle bildene hun hadde fått av ham. Dette er et av eksemplene Pettersson trekker fram i kapitlet «Selvavsløreren» i sin nye bok. Poenget, mener Pettersson, er at du kan se hvordan Nerdrum selv har det gjennom hans bilder. Forfatteren mener at man kommer videre i forståelsen av hans bildeverden ved å kjenne til kunstnerens eget liv, og bruker Nerdrum og en spesiell kvinnes kjærlighet og brudd som et godt eksempel.

Pettersson mener bilder som «Kvinne dreper skadet mann», «Kvinne med fisk», «Mann med steinbit» og «Mann bitt av slange» henger sammen med denne krisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer