«The Harder They Fall»:

Avslører sanne detaljer

Netflix-filmen «The Harder They Fall» troner på topplista over Netflix' mest sette titler. Filmen får både skryt, men også kritikk for at den tar seg for store kunstneriske friheter.

PÅ TOPPLISTA: «The Harder They Fall» har blitt en suksess på Netflix etter lansering. Foto: David Lee / AP Vis mer
Publisert

Allerede ei uke etter lanseringen 3. november topper «The Harder They Fall» den norske Netflix-lista. Med en stjernespekket cast med blant annet Idris Elba, Regina King og Lakeith Stanfield tar den actionfylte filmen for seg fiksjonalisert versjon av livet til en rekke historiske figurer fra den amerikanske ville vesten.

I det historiske rollegalleriet er blant annet den lovløse Cherokee Bill (Lakeith Stanfield) som ble oppdratt av sin svarte bestemor, cowboyen og showmannen Bill Pickett (Edi Gathegi) og visesheriffen Bass Reeves som jobbet datidas «indianerterritorium» som i dag ligger i delstaten Oklahoma.

Vi følger også den lovløse sjarmøren Nat Love (Jonathan Majors) på jakt etter mannen som drepte foreldrene hans, Rufus Buck (Idris Elba).

Knalldebut

«The Harder They Fall» har blitt møtt med strålende anmeldelser fra både internasjonale og norske kritikere.

I Aftenposten beskriver Erlend Loe filmen som en spektakulær og imponerende debut fra filmskaperen Jeymes Samuel (42).

P3 Filmpolitiets Sigurd Vik gir «The Harder They Fall» terningkast fem og roser Samuel både for underholdningsfaktoren og den friske vinklingen på en sjanger ellers dominert av hvite cowboyer.

Rolling Stone er også fulle av lovord om filmen:

– Jeymes Samuels spillefilmdebut er en historietime pakket inn i rask, flammende og fantastisk historiefortelling, skriver Rolling Stone.

På nettsida Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser av filmer, har «The Harder They Fall» en rangering på 86 av 100 mulige poeng.

TRAILER: Er du klar for en ny sesong av «Selling Sunset»? Video: Netflix Vis mer

Tar seg friheter

I «The Harder They Fall» er handlinga lagt til slutten av 1800-tallets Oklahoma. I filmen saler lovløse Nat Love og gjengen hans hestene for å felle Rufus Buck, en nådeløs forbryterkonge som nettopp har sluppet ut av fengsel. Det ligger altså an til harde kamper mellom de to.

Selv om handlingen til filmen er fiksjon, er likevel karakterene basert på ekte mennesker. Fiksjonen innebærer blant annet at karakterene muligens ikke har hatt kontakt med hverandre i det virkelige liv, skriver Collier.

Til tross for anmeldernes ros er det ikke alle som mener «The Harder They Fall» tar for seg fortellingen om de historiske karakterene på riktig måte.

I en artikkel fra Slate Magazine stiller forfatteren Leonce Gaiter seg kritisk til filmens framstilling av Rufus Buck. Han mener at filmen ser bort ifra mange detaljer som gjorde livet til den ekte Rufus Buck unikt og spennende.

Henrettet

På 1890-tallet startet Buck en gjeng bestående av creek-indianere og gjennom tida ranet gjengen butikker. De drepte også en visesheriff og voldtok og banket opp ofrene.

Etter en lang skuddveksling med politiet overga gjengen seg. Medlemmene ble henrettet i 1895. Rufus Buck ble bare 21 år gammel.

I filmen blir Rufus Buck framstilt som en erfaren, steinhard morder av 49 år gamle Idris Elba. Gaiter mener Bucks alder hadde mye å si når det kom til historien om den to uker lange tokten av ran og mord han la ut på da han bare var en tenåring.

– Var multietnisk

I tillegg kritiserer Gaiter filmen for å plassere Buck i et nok så homogent samfunn. Han mener Bucks multikulturelle omgivelser i indianerterritoriet hadde mye å si for hans utvikling. Han mener det er synd vi ikke får sett Buck framstilt fra en mer mangfoldig og virkelighetsnær vinkling.

– Buck var multietnisk. Faren hans var halvt Creek-indianer og moren var svart. Å sette ham i en overveldende svart kontekst tjener kanskje filmens formål, men tar bort ifra Bucks historie, skriver Gaiter.

Nat Love er også en sentral karakter i filmen. Det er ikke mye som er kjent om Love, men i 1907 ga han ut en selvbiografi. Det er likevel omstridt hvor sann boka er, skriver Time.

Love skriver at han ble født som slave i Tennessee i 1854. Etter The Homestead Act, som tillatt tidligere slaver å kreve land i USA, rei Love til vesten for å drive en ranch i Kansas.

I biografien skriver Love at han red over 150 kilometer hver dag, og kjempet mot meksikanere og indianere.

– Det var ingen lover som ble respektert i dette ville landet. Bortsett fra maktens lov og de overbevisende egenskapene til 45 Colt pistolen, skrev Love.

HOVEDKARAKTERER: Filmens hovedkarakter er Nat Love (til høyre) og motstanderen Rufus Buck. Foto: Netflix
HOVEDKARAKTERER: Filmens hovedkarakter er Nat Love (til høyre) og motstanderen Rufus Buck. Foto: Netflix Vis mer

Snudd på hodet

Flere av filmens andre karakterer er det man kan kalle snudd på hodet fra hvordan de var i det virkelige liv. Karakteren Mary Fields, som spilles av Zazie Beetz, blir i filmen framstilt som lovløs. Faktumet er derimot at hun i virkeligheten spilte en viktig rolle da hun ble den første afroamerikanske kvinnen som ble ansatt av USAs postvesen UPS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer