BRETTES UT MELLOM TO PERMER: Åge Aleksandersens liv er brettet ut i biografien «Åge - Historien om Norges største rocker» som lanseres i dag. Foto: Lars EIvind Bones / Dagbladet
BRETTES UT MELLOM TO PERMER: Åge Aleksandersens liv er brettet ut i biografien «Åge - Historien om Norges største rocker» som lanseres i dag. Foto: Lars EIvind Bones / DagbladetVis mer

Avslører sannheten om den alvorlige sykdommen

- Jeg greide å holde det hemmelig, sier Åge Aleksandersen.

(Dagbladet): I dag lanseres en ny biografi om Åge Aleksandersen (62), skrevet av journalist Ole Jacob Hoel.

I fjor ble det kjent at Aleksandersen var alvorlig syk. I juni 2010 ble han sendt til sykehus i ambulanse etter et illebefinnende. Musikeren ønsket ikke å si noe om bakgrunnen for kollapsen, utover at mye jobbing og lite søvn kunne være årsaken.

I «Åge - Historien om Norges største rocker» kommer det fram at artisten har slitt med hjertet i flere år.

Dagbladet møter ham i Gyldendal forlags lokaler i Oslo sammen med forfatteren av biografien. Åge Aleksandersen er veldig fornøyd med at sannheten om hans mangeårige hjerteproblemer ikke har nådd pressen før nå.

- Jeg greide å holde det hemmelig. Ikke verst, sier Aleksandersen og ler.

- Trodde han skulle dø «I 2007 fikk Åge sterke smerter i brystregionen på en fjelltur på Gran Canaria. Han ble innlagt på sykehus for hjerteproblemer. Han trodde han skulle dø. Noen uker senere var resultatene av undersøkelsene klare. Faren over. Han hadde papirer på at han var helt frisk», står det i den nye boka.

Videre omtales en innleggelse i 2009, som heller ikke har vært kjent tidligere. Artistens tilstand beskrives som at han var alvorlig syk. Likevel ble ikke turneen avlyst, noe den gjorde i fjor, da Åge nok en gang havnet på sykehus. Da fikk artisten streng beskjed av legen om å ta det med ro. Heller ikke dét var første gang.

- Du har sagt tidligere at Sambandet skal ta en pause til neste år, er det fordi du må trappe ned?

- Nei, det er fordi jeg vil gjøre noe annet. Jeg vil ut og spille i kulturhus sammen med Gunnar Pedersen, akustisk. Jeg vil slå av en prat med folk. Med Sambandet er det hektisk. Jeg vil tilbake til kilden. Utgangspunktet for alle sangene mine er jo meg med gitaren. Du får noen flotte beskjeder når du opptrer alene. Jeg har lyst til å gjøre noe annet, kort og godt, sier Aleksandersen.

Forbigående elendighet I biografien kommer det fram at han allerede som 28-åring fikk beskjed om å legge om livsstilen skulle han runde 30 år.

- Hvordan er det med helsa nå, da?

ARTISTEN OG FORFATTEREN: Åge Aleksandersen og Ole Jakob Hoel.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ARTISTEN OG FORFATTEREN: Åge Aleksandersen og Ole Jakob Hoel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg trimmer, og har slutta å røyke. Det var forbigående elendighet. Grunnen til at jeg ikke forteller noe mer om sykdommen min, er fordi jeg syns ingen har krav på å se journalen min. Så enkelt er det. Jeg vil ikke dele den med noen. Men ja, jeg har vært dårlig, og jeg har gjort noe med det, sier Aleksandersen.

I mars i år fortalte Aleksandersen til Dagbladet at han har gått ned ti kilo og begynt å trene på grunn av kollapsen han opplevde i fjor.

Han har sin daglige morgentur, men rakk ikke det i dag på grunn av intervjuet.

Han bedyrer at han ikke har sprukket når det gjelder røyking:

- Nei, jeg kan ikke det, sier Aleksandersen.