Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avsløres for juks i kveld

Årets «Farmen» har bestått av juksemakere. I kveld blir en ny deltaker sendt hjem som straff for at samtlige gjenværende har tusket til seg ulovlig mat.

Lillian Bikset

Hilde Maartmann-Moe

TV 2 mener lokalbefolkningen i Sogndal må ta sin del av skylden.

-  Jeg er skuffet. Det har vært juks på «Farmen» fra dag én, og alle deltakerne har deltatt i jukset. Jeg synes dette er trist, spesielt med tanke på de 3000 som meldte seg på «Farmen» og ikke fikk være med. De få utvalgte burde holdt seg for gode til slikt, sier programleder Gaute Grøtta Grav.

-  Det er trist at enkelte skaffer seg fordeler foran andre. For eksempel er det en klar fordel å ha fått i seg mat før tvekamper. Det kan være det som avgjør hvem som får bli og hvem som må reise fra «Farmen», sier han.

-  Oppdaget du underveis at folk jukset?

-  Dette er ikke et program der deltakerne blir overvåket 24 timer i døgnet. De eneste gangene vi kunne bevise at folk jukset, var om vi fant mat, om vi tok dem på fersken eller om de selv innrømmet at de hadde jukset, sier Grav.

I begynnelsen av kveldens episode er det fem deltakere, Snorre A. Rotbæk (32), Eirik Karstensen (19), Live Nelvik (21), Reidun Nilsen (20), Siren Høyland (23). Så møtes Siren og Reidun til tvekamp. Taperen må forlate gården. Det siste vedkommende gjør, er å etterlate seg et brev der det tystes på samtlige gjenværende deltakere, og røpes at de gang på gang har tusket til seg mat og andre goder på utsida.

Det er ifølge «Farmen»-reglementet strengt forbudt.

TV 2 trommer deretter sammen til et tv-filmet møte med deltakerne. Programleder Gaute Grøtta Grav forelegger dem den utslåtte deltakerens påstander. Etter hvert medgir alle fire at de har jukset i varierende grad.

-  Ble rasende

En i kvartetten må bære straffen for alle deltakernes juks og må forlate gården. Utvelgelsen skjer ved at TV 2 arrangerer en ekstra kunnskapskonkurranse. Taperen går fra «Farmen» i sinne.

-  Jeg ble rasende og følte dette som svært urettferdig, sier vedkommende i dag. Personen endte en hårsbredd fra finaleuka, og følte seg straffet for andres juks.

-  Det var flere på «Farmen» - ikke bare Helgi, Ommund & co - som hadde faste avtaler om leveranser fra lokalbefolkningen. Jeg hørte blant annet om poser med pølser og sjokomelk, hevder personen.

Som Dagbladets lesere vil huske, regjerte en gjeng som kalte seg «mafiaen» med hard hånd under de første ukene av «Farmen». Et av medlemmene, Ommund Vareberg, førte liste over de 71 juksene som han og kompisene hadde stått for. Dagbladet trykket i høst utdrag fra jukselista. Vareberg kunne fortelle om et omfattende og systematisk juks.

I kveldens episode bærer juksemakerne andre navn, og har vært til dels enda sluere:

-  Noen av dem har hatt avtaler med faste leverandører, sier Hanne Dankertsen i TV2.

Hun er overrasket, både over lokalbefolkningen som oppsøkte gården i så omfattende grad - og over deltakerne, som lot seg friste og som tok store sjanser for å få i seg litt ekstra mat.

Bananer og kjeks

-  Jeg tror ikke at noen har medvirket til jukset for å være slemme. Jeg tror de fleste har villet være snille og hjelpe. Noen har nok også syntes det var ekstra stas at noe skjedde i bygda, og derfor tok kontakt.

Det siste kan en av de fire gjenværende underskrive på:

-  Det sto titt og ofte folk på stien og ropte: «Hallo, Farmen!». Ga vi oss tilkjenne, fikk vi gjerne tilbud om mat eller sigaretter eller andre ting.

-  Hva jukset du til deg?

-  Noen bananer, noen kjeks, noen brødskiver og et par sigaretter kanskje. Jeg følte meg ikke som en juksemaker, selv om jeg vet at jeg brøt spillereglene på «Farmen».

Hanne Dankertsen i TV 2 sier at kanalen aldri har forsøkt å legge lokk på at det ble jukset i stor stil. Vi forteller ganske enkelt den sanne historien om hva som skjedde på «Farmen».

-  Trår til

Ordfører i Sogndal, Karen Marie Hjelmeseter, mener Farmen-deltakerne bare har seg selv å skylde for at det har gått litt skeivt.

-  Vi sogndølinger er hjelpsomme og vant til å trå til når det trengs. Folk har vel syntes litt synd på dem som er der oppe. Men det er ikke innbyggerne her sin skyld at det har gått litt skeivt. Det tror jeg heller skyldes dårlig moral hos deltakerne, humrer ordfører Hjelmeseter.

PÅ TV I KVELD

«Farmen»

TV 2 kl 20.00

TO MÅ FORLATE «FARMEN»: Av de fem gjenværende «Farmen»-deltakernem, ryker to ut i kveld. Her er Reidun Nilsen (20) (øverst), Eirik Karstensen (19) og Siren Høyland (23)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media