GROWLER: Mens forfatter A.A. Milne var inspirert av sønnens teddybjørn da han skrev historiene om Ole Brumm, er tegningene inspirert av teddybjørnen Growler. FOTO: Filmweb
GROWLER: Mens forfatter A.A. Milne var inspirert av sønnens teddybjørn da han skrev historiene om Ole Brumm, er tegningene inspirert av teddybjørnen Growler. FOTO: FilmwebVis mer

A.A. Milnes Ole Brumm:

Avslørt etter 100 år: Nå må historien om Ole Brumm skrives om

Tegningene av Ole Brumm er egentlig tegninger av teddybjørnen «Growler».

(Dagbladet): Skissene hadde ligget urørt i mange år før noen oppdaget dem. Selv mente Ole Brumm-tegneren E.H. Shepard at de ikke hadde noen verdi.

Men i denne bortgjemte skissebunken, lå svaret på hvordan verdens mest populære teddybjørn fikk sitt karakteristiske utseende.

Det var James Campbell, som er gift med Shepards oldebarn og driver familiens gods, som fant Brumm-tegningene. I boken «The Art of Winnie the Pooh», som gis ut i England neste uke, vises mer enn 150 bilder, og 80 av dem har aldri tidligere blitt vist offentlig. I tillegg røper boken hvordan forfatter A.A Milne og Shepard jobbet sammen, for å finne fram til Brumms utseende.

Utseendet til den runde bjørnen var nemlig ikke basert på teddybjørnen til Milnes sønn, Christopher Robin, slik man kunne tro.

- Bare skriblerier

- Ved slutten av livet sitt sorterte Shepard alle arbeidene sine, og ga bort alt han trodde hadde verdi. Like før han døde fortalte han advokatene sine at materialet han hadde igjen var verdiløst, bare skriblerier og skisser. Så på grunn av det har ingen sett på dette på 30 år, sier Campbell til The Guardian.

Grunnen til at han endte opp med å gå gjennom skissene, var at noen organisasjoner hadde spurt etter arbeider fra første verdenskrig.

Blant arbeidene lå blant annet en tegning fra 1920-tallet, som mest sannsynlig er den aller første tegningen av Milnes honningelskende bjørn med liten forstand.

I boken som gis ut neste uke, beskrives også korrespondansen mellom A.A. Milne og EH Shepard, om utseendet til bjørnen. Det er kjent at historiene er basert på teddybjørnen til Milnes sønn, Christopher Robin. Men forfatteren og tegneren kom fram til at denne bjørnen ikke hadde det riktige utseendet.

I twittermeldingen til venstre kan du se hvordan E.H. Shepards tegning av den virkelige Ole Brumm så ut.

- Så for røff ut

- Både han og A.A. Milne innså at Christopher Robins bjørn så for røff ut, og ikke veldig kosete, så de bestemte seg for at bjørnen skulle se annerledes ut i illustrasjonene. Da Shepard kom hjem, husket han at sønnen Graham hadde en teddybjørn, så han tegnet denne bjørnen og sendte tegningen til Milne, som sa at den var perfekt. Så illustrasjonen er faktisk basert på en teddybjørn som heter Growler, sier Campbell.

Det var ikke bare Ole Brumm som ble seende annerledes ut i illustrasjonene, enn i virkeligheten. Også eldre tegninger av Shepards sønn Graham ble brukt som modell for tegningene av Christopher Robin.

Virkelighetens hundremeterskog

De fleste andre dyrene i hundremeterskogen er også basert på kosedyrene til Milnes sønn, som ofte lekte med Nasse Nøff, Tigergutt, Kengubarnet, Kengu og Tussi. Petter Sprett og Ugla er derimot et produkt av Milnes fantasi, og finnes bare i bøkene, skriver The Telegraph.

KOSEDYR: Mens Ole Brumm, Tigergutt, Kengu, Kengubarnet og Tussi var Christopher Robins leker i virkeligheten, ble Petter Sprett og Ugla funnet på av A.A. Milne. FOTO: Filmweb
KOSEDYR: Mens Ole Brumm, Tigergutt, Kengu, Kengubarnet og Tussi var Christopher Robins leker i virkeligheten, ble Petter Sprett og Ugla funnet på av A.A. Milne. FOTO: Filmweb Vis mer

I dag er alle Ole Brumms venner utstilt i New Yorks folkebibliotek, bortsett fra Kengubarnet som forsvant på en epleplantasje på 1930-tallet. Ifølge biblioteket kommer tusenvis av barn og foreldre for å se på kosedyrene hvert år.

Også hundremeterskogen er inspirert av et virkelig sted: Ashdown Forest i det sørøstlige England, som lå i nærheten av Milnes hjem.

HUNDREMETERSKOGEN: Hundremeterskogen finnes i virkeligheten - eller i alle fall nesten. Skogen er nemlig inspirert av Ashdown Forest, Sussex i England, som lå i nærheten av Milnes hjem. Foto: NTB Scanpix
HUNDREMETERSKOGEN: Hundremeterskogen finnes i virkeligheten - eller i alle fall nesten. Skogen er nemlig inspirert av Ashdown Forest, Sussex i England, som lå i nærheten av Milnes hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den er riktignok større enn hundre meter, og strekker seg over et område på omkring 2630 hektar, og består i hovedsak av furu, bjørk og eik.

Rettighetene til å lage tegnefilm av historiene ble senere solgt til Disney, og siden 1966 har selskapet sluppet en rekke filmer om Brumm og andre karakterer fra bøkene.