Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avslørt og avkledd

Innvandrerjenta Kadra avslørte i går at et medlem av verdikommisjonen anbefaler omskjæring av muslimske kvinner. Avsløringen i «Rikets tilstand» på TV2 sjokkerte verdikommisjonens daglige leder, kjente politikere og trolig de fleste seerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kadras avsløringer med skjult kamera var den store nyheten på en dag statsbudsjettet ble lagt fram, og Åge Korsvold måtte gå som Storebrand-sjef.

Jeg så ikke det første programmet om omskjæring av norske innvandrerjenter, og mange av oss kvier oss vel for å se nærbilder av barnemishandling. Det vi fikk se i går var en ung innvandrerkvinnes modige kamp med kamera mot en umenneskelig tradisjon som har fulgt mange muslimske kvinner inn i det moderne norske samfunnet.

Wallraff

Kadra kunne gjerne hatt Günter Wallraff som forbilde der hun gikk til sine møter med fire religiøse ledere i innvandrermiljøet i Oslo med kameraet skjult i den tradisjonelle kvinnedrakta. Hun ba om råd som en av dem, og alle fire anbefalte henne å la seg omskjære. Hvis foreldrene ønsket det. Alle sa det stikk motsatte av det de offentlig har sagt om omskjæring og respekten for norsk lov. De ble avslørt som medløpere til grov barnemishandling og ikke minst som løgnere. Imamen Ebrahim Saydi måtte be Kadra og det norske folk om unnskyldning i «Tabloid». For han klarte ikke å unnskylde seg med at sammenhengen var klipt bort i Kadras opptak. Han prøvde, men Kadra var der og satte ham på plass.

Lukket miljø

Reportasjen var så oppsiktsvekkende at barneminister Karita Bekkemellem Orheim der og da krevde etterforskning og påtale. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum mente det må være et minstekrav for å få være i landet at man bøyer seg for forbudet mot omskjæring, og at norske myndigheter ikke kan godta at familiens ære går foran landets lover og rettsprinsipper.

Men det er ennå et lukket miljø, der familiebånd og tradisjoner står sterkere enn norsk lov. Mødrene ønsker selvfølgelig ikke å lemleste sine døtre, men de frykter at de ikke skal bli gift med noen av sine egne hvis de ikke lar seg omskjære. Norsk lov hjelper trolig lite, helsebrosjyrer enda mindre og fordømmelse fra storsamfunnet minst av alt.

Det er trolig bare unge innvandrerkvinner selv som kan hindre at nye generasjoner blir mishandlet i tradisjonens navn. Unge kvinner som Kadra som risikerer liv og helse ved å avsløre hva som egentlig skjer, og som møter hykleriet ansikt til ansikt.