Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avslørte hemmeligheten for sønnen (8)

Sofie Gråbøl fra krimserien «Forbrytelsen» på NRK fikk slutt på maset.

SUKSESS: Sofie Gråbøl spiller politietterforsker Sarah Lund i kjempesuksessen «Forbrytelsen». Foto: Jacques Hvistendahl
SUKSESS: Sofie Gråbøl spiller politietterforsker Sarah Lund i kjempesuksessen «Forbrytelsen». Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

|||- Nei, mine barn får ikke se «Forbrytelsen». Det er de alt for små til.
Danske Sofie Gråbøl er i Oslo for å kaste glans over NRKs krimsatsning på radio og tv. Hun spiller den litt gåtefulle Sarah Lund i «Forbrytelsen», som har blitt et tv-fenomen i Danmark, Norge og flere andre europeiske land. Over en halv million nordmenn følger nå innspurten på «Forbrytelsen 2», og alle lurer selvfølgelig på hvem morderen er.
- Min sønn er åtte år, og er rasende for at han ikke får se på. Det verste er at han har noen venner som ser på, sier Gråbøl og fortsetter:

- Fanger tyven
- Så han har spurt meg, «Men hva handler det om?» Jeg har svart at det handler om en forbryter, og at jeg jager etter ham. Og da har han spurt: «Fanger du ham». Jeg har innrømt at jeg fanger ham, men at han ikke må si det til noen.
Åtteåringen har skjønt hvilken enorm makt han dermed sitter på.
- Når vi kjører bil, og stopper steder der det er litt folk i nærheten, åpner han vinduet og roper: «Hun fanger tyven tilslutt i Forbrytelsen», sier Gråbøl og ler før hun legger til:
- Han har altså ikke helt skjønt hva det handler om.

Ser ikke på tv
Gråbøl tror at noe av årsaken til seriens suksess, er at den er så dvelende.
- Før første sesong var vi litt bekymret. For det var tjue episoder, og bare ett drap. I tv-serier i dag skal det gjerne være en løsning hver episode, en biljakt og noen sexscener. Denne serien har insistert på å ta den tiden den trenger, og jeg tror folk nyter at den går sånn i dybden.
Dagbladet lurer på om det kanskje er en trend internasjonalt, at de saktegående spenningsseriene opplever suksess, slik som «The Wire» og «Generation Kill».
- Jeg vet ikke. Jeg ser ikke på tv. Men jeg er en del av en internasjonal trend, har jeg skjønt.
- Du ser ikke tv?
- Jeg har to små barn, og masse arbeid. Det er mye som skjer i livet mitt for tiden.
- Leser du krim, da?
- Nei, igjen: jeg har to små barn. Jeg kan ikke huske sist jeg leste en bok.

Danmark i krig
Krim er kanskje for kjedelig. Det å ikke se på tv og ikke lese krim er jo litt snobbete, påpeker vi.
- Var det ikke mer sånn for ti år siden? For meg er det ingen sjangere som er finere enn andre, men det skal være nyskapende. All god dramatikk handler om mørket i mennesket, det er bare ulike måter å fortelle historiene på.
Andre sesong av "Forbrytelsen" har helt klart ambisjoner om å være noe mer enn en tradisjonell krim. Plottet går i korthet ut på at danske soldater i Afghanistan antakelig har slaktet uskyldige sivile, noe som senere danner bakteppet for en serie drap i Danmark — og internt i regjeringen farer beskyldningene om dekkoperasjoner.
- Jeg synes det er rart at debatten går på hvem som er morderen. Serien handler jo om at Danmark er i krig. Det har vi vært ganske lenge, men det er nesten helt usynlig. Fortrengt. Selvfølgelig er det en krim, men dypest sett forteller den om noe som nærmest er et kollektivt traume. Forfatteren, (den meritterte manusforfatteren, red. anm) Søren Sveilstrup har vært modig som har brukt tida si på å fortelle en så viktig historie, sier Gråbøl.

Dansk folkeparti rasende
Et av partiene i regjeringen heter i serien «Folkepartiet». De har ingen utpreget sympatisk funksjon, og jobber blant annet for å stramme inn terrorlovene. Dansk Folkeparti, som kan sammenliknes med FrP her hjemme, har reagert kraftig.
- Etter første episode var de helt vilt og urimelig rasende. Med sin sedvanlige paranoia kom de med kraftige beskyldninger om propaganda og så videre. Men etter hvert har de kanskje skjønt at serien er litt mer kompleks.
- Er det mange som spør hvem morderen er?
- Ja, det spørsmålet får jeg flere ganger om dagen. Som regel vil de ikke vite hvem det er, de vil bare fortelle om sin teori.
- Hva er den rareste du har hørt?
- De er faktisk ganske fornuftige. Så jeg blir stående å høre på dem på kjøpesenteret, det er ganske gøy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media