Avslørt av fotball-VM

Ingress

Meninger

Når Brasil i kveld sparker i gang sitt eget verdensmesterskap i fotball, er det en påminnelse om hvor stor den største idretten er blitt. Som vinter-OL for noen måneder siden kommer også dette mesterskapet til å sette nye TV-rekorder. Seeroppslutningen er imidlertid ikke det samme som global suksess. Samtidig med idrettens framgang, er oppmerksomheten dreid fra selve sporten til vertsnasjonene og de ulike internasjonale organisasjonene som tilbyr denne underholdningen.

I månedsvis har den internasjonale VM-fortellingen dreid seg om ruskete stadionbygging, utstrakt korrupsjon og vill pengebruk i Brasil, på samme vis som vinter-OL i Sotsji fulgte etter en lang debatt om menneskerettighetene i Russland. Det som skiller disse arrangementene er den nasjonale debatten. Der Putin og de russiske myndighetene tilsynelatende lyktes godt internt med å bruke vinter-OL til nasjonsbygging, sliter brasilianerne med å få den samme effekten.

Den sviktende populariteten har selvsagt et langt bredere bakteppe. Der Brasil som nyutnevnt VM-arrangør var i starten av en kraftig økonomisk oppgang, faller selve turneringen sammen med stagnasjon og tilbakegang. I løpet av denne perioden har 42 millioner brasilianere tatt steget opp i det som defineres som middelklassen, mens 36 millioner har løftet seg ut av ekstrem fattigdom. Denne nye hverdagen danner naturlig nok grunnlaget for nye forventninger. Den sportsfesten som skulle brukes til en nasjonal dugnad for å bedre landets infrastruktur, er langt på vei blitt symbolet på de rikes grådighet. Ironisk nok er dette også utfordringen for sportsarrangørene. Under den politisk kløktige og hensynsløse Sepp Blatter har det internasjonale fotballforbundet (FIFA) blitt stadig mer upopulært. I Brasil er begrepet «FIFA-standard» blitt et skjellsord fordi uttrykket henspiller på den slående forskjellen mellom fotballens krav til særbehandling på og rundt VM-anleggene og vanlige folks muligheter til å få en rettferdig behandling i hverdagen.

I lengden lever ikke sporten godt med slike sammenhenger. Nå har de første FIFA-sponsorene begynt å sette krav til et annet image. Da blir også fotballen etter hvert avslørt av sitt eget VM.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.