ERNAS «BAUTA»:  Anders Anundsen.
ERNAS «BAUTA»: Anders Anundsen.Vis mer

Avtale med bismak

Det er "litt spesielt" at Anundsen, som gjorde den opprinnelige feilen, står igjen som en vinner.

Meninger

KrF og Venstre vant selve asylbarnsaken. Rundt 60 barn som har vært i Norge i mer enn fire år og som ble sendt ut i høst og i vinter, får sakene sine behandlet på nytt. Det er en innrømmelse fra Frp om at justisminister Anders Anundsen gjorde en for dårlig jobb da han fikk barna sendt ut.

Det er ikke sikkert dette kostet Frp all verden. Det å kaste ut velintegrerte barn er ingen vinnersak for Frp. Venstre og KrF kan ha betalt en høyere pris enn de burde. I bytte mot å få en feil rettet opp, har Frp fått splitter nye og varige innstramminger i asylpolitikken. Dét var aldri tema før saken gikk så langt at KrF stilte ultimatum og Venstre satte på stoppeklokka. Deres høye spill for å tekkes egne velgere kan ha skrudd Frp i vranglås og gitt dem et overtak i forhandlingene. Det virket aldri reelt at Trine Skei Grande skulle drepe regjeringssamarbeidet.

Begge parter ønsker nå å skrive seg inn i historien som vinnere. Saken er at begge har gitt og tatt, og at det gjenstår å se hva som blir konsekvensene av avtalen. En del barn, men ikke alle de som nå får en ny sjanse, kan få opphold. Andre, som ni år gamle Farida, har vært i landet litt for kort til å få saken sin behandlet på nytt.

Konsekvensene av de nye asylkravene er uoversiktlige. Kriteriene for familiegjenforening blir strengere, noe som ifølge organisasjonen SEIF vil ramme barn som sitter i flyktningleirer. Det åpnes for at flyktninger kan miste flyktningstatusen sin etter fem år hvis situasjonen i hjemlandet endrer seg. Her risikerer man å få en haug med nye, vanskelige barnesaker i fanget. Men det gjenstår å se om endringene i det hele tatt er lovlige.

Det er, for å bruke et Erna-uttrykk, «litt spesielt» at Anundsen, som gjorde den opprinnelige feilen, står igjen som en vinner og får skryt for å ha stått som en bauta i stormen. Han har gjemt seg i et halvt år.

Fortsatt vil barn som føler tilknytning til riket, måtte forlate landet de kjenner som sitt. Det må være ubehagelig for en regjering som har profilert seg på jenters rett til utdanning og kamp mot tvangsekteskap å velsigne utsendelsen av småjenter til et liv i utrygghet, uten skolegang, i heldekkende klær.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.