Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Facebook, Mark Zuckerberg

Avtalen fra 2011 kan gi Mark en bot på størrelse med Norges oljefond

Facebook har operert utenfor lovene i årevis, mener norsk personvernekspert.

I HARDT VÆR: Facebook-direktør Mark Zuckerberg kan få et potensielt enormt pengekrav fra myndighetene. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Facebook-direktør Mark Zuckerberg kan få et potensielt enormt pengekrav fra myndighetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Facebook kjemper for omdømmet etter Cambridge Analytica (CA)-skandalen som har preget nyhetsbildet over hele verden den siste tida.

Markedsverdien til Facebook har sunket i størrelsesorden 400 milliarder kroner. Facebook-aksjene raste ytterligere mandag etter at USAs Føderale handelskommisjon (FTC) annonserte at de har startet etterforskning av gigantens konservering av brukerdata i forbindelse med CA-avsløringen.

- Vil ikke vare lenge

Emneknaggkampanjen #deletefacebook sprer seg raskt, og det spekuleres i om dette er en begynnelse på en markant tilbakegang for Facebooks tilnærmede sosiale medier-monopol.

Enkelte medier og eksperter går så langt som å antyde at dette er begynnelsen på slutten for Facebook, blant annet Newsweek og ABC.

Andre nettsteder, som Quartz, skriver at Facebook er for diger til å gå på trynet. Det er forsker og personvernekspert ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, enig i.

- Det er ingen tvil om at folks tillit til Facebook, når det gjelder forvaltningen av personopplysninger, har fått seg en knekk akkurat nå. Spørsmålet er hvor lenge dette vil vare? Ikke så veldig lenge, tror jeg. Når folk ikke tror at dette har påvirket dem personlig, har de ganske kort hukommelse rundt slike ting, sier han til Dagbladet.

FACEBOOK: Facebook har allerede falt 10% på børsen, etter avsløringer om salg av personopplysninger som kan ha påvirket det amerikanske valget. Slik gjør du dine opplysninger hemmelig for andre applikasjoner. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Underregulert

Men Hannemyr er overbevist om at Facebook har vokst seg for stor og mektig siden den spede starten på midten av 2000-tallet.

- Facebook er underregulert, og kan fritt behandle personopplysninger på en rekke måter som burde vært regulert gjennom lov, men fordi digitale medier som Facebook er noe helt annet enn tradisjonelle medier, er det ikke tatt høyde for de praksiser som Facebook bygger sin forretningsmodell på i gjeldende lovverk.

- Dette gir dem frihet til å gjøre som de vil, og gir dem et enormt konkurransefortrinn sammenliknet med tradisjonelle massemedier, som er langt strengere regulert, sier Hannemyr.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Vis mer Vis mer

- Underetterforsket

Eksperten mener også at Facebook i årevis har operert utenfor lovverket.

- Facebook er underetterforsket. Det finnes noen få lover som regulerer Facebook, både i USA og i Europa, og personopplysningsloven er en av dem. Jeg mener Facebook og andre digitale medieselskaper i årevis har operert utenfor de lovene som tross alt finnes, uten at disse lovbruddene har ført til reaksjoner fra relevante tilsynsmyndigheter.

- Så lenge en aktør tillates av myndighetene å operere utenfor loven, blir den selvsagt langt mektigere enn konkurrenter som opptrer lovlig, sier Hannemyr.

EKSPERT: Forsker Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EKSPERT: Forsker Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Potensiell gigabot

I 2011 inngikk Facebook et forlik med FTC, hvor de godtok å betale en bot på 16 000 dollar per framtidige overtredelse som brøt med avtalen. Blant annet skrev de under på å initiere uavhengige granskninger av brukeres personvern i 20 år.

Et hypotetisk regnestykke viser det potensielle økonomiske omfanget av skandalen. Finner FTC Facebook skyldig i 50 millioner overtredelser kan det i ytterste konsekvens resultere i en bot på rundt 8000 milliarder kroner. Til sammenlikning er Oljefondet i dag på rundt 7980 milliarder kroner.

Forliket kom på plass etter at FTC den gangen konkluderte med at Facebook førte brukerne bak lyset når det gjaldt lovnader om personvern.

Møter i kongressen

Stormen rundt Facebook følger skandaleavsløringen om at analyseselskapet Cambridge Analytica kjøpte data fra 50 millioner brukerprofiler, og solgte materialet videre til blant annet Donalds Trumps kampanjemaskineri under presidentvalget.

Facebook-topp Mark Zuckerberg har godtatt å stille skolerett foran Den amerikanske kongressen for å svare på spørsmål om skandalen. EU-kommisjonen har gitt Zuckerberg to uker på å svare på om EU-borgere er rammet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling