Avtroppende operasjef om klage fra ansatte: - Hensikten var å få meg fjernet

Kommer med krass kritikk i åpent brev til Operaen. Administrerende direktør Nils Lysø, styreleder Ellen Horn og de tillitsvalgte får alle så ørene flagrer.

Operasjef Per Boye Hansen har skrevet et åpent brev til styret ved Operaen.
Operasjef Per Boye Hansen har skrevet et åpent brev til styret ved Operaen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For to uker siden ble det kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke får fortsette i sin stilling etter 2017. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner i det europeiske operamiljøet.

Nå har Per Boye Hansen skrevet et åpent, syv sider langt brev til styret ved Den Norske Opera & Ballett om avgjørelsen.

Der kommer han med krass kritikk mot ledelsen ved operaen, da spesielt mot administrerende direktør Nils Are Lysø og styreleder Ellen Horn.

- Til hensikt å få meg fjernet - Den rett alle arbeidstakere har til å få uttale seg før viktige avgjørelser om deres ansettelsesforhold treffes, ble nektet meg til tross for at jeg ba om det gjentatte ganger, skriver han i brevet stilert Den Norske Opera & Ballett ved styret.

Han mener også at bekymringsmeldingene mot han ble fremlagt rett før det nye styret ved Operaen skulle tiltrå, og at formålet med det var å få ham fjernet fra stillingen. 

- Denne timingen etterlater ingen tvil om at hensikten med bekymringsmeldingen var å hindre forlengelse av mitt åremål, skriver Boye Hansen. 

Overfor Dagbladet avkrefter Operaens tillitsvalgt kategorisk at hensikten bak klagen mot Boye Hansen var å få ham fjernet fra stillingen og fastholder at tidspunktet for klagen var tilfeldig. 

- Nektet gjennomgang Han fortsetter med å skrive at han flere ganger ba om å møte administrerende direktør Nils Are Lysø og daværende styreledelse for å snakke om bekymringsmeldingene som var kommet mot han. Hansen hevder så at han ble nektet en gjennomgang av meldingene knyttet til hans lederstil.

- Til tross for gjentatte anmodninger om dette, ble jeg nektet å få uttale meg til styret, skriver Hansen.

Hansen etterlyser i tillegg et styrevedtak som viser at saken ble behandlet av styret før avgjørelsen ble tatt.

Retter kritikk til administrerende direktør Hansen går spesielt ut mot administrerende direktør, Nils Are Karstad Lysø, i sitt brev.

- Styrets behandling av saken om eventuell forlengelse av mitt åremål, er basert på administrerende direktørs negative innstilling, men altså uten å innhente min uttalelse før vedtaket ble truffet.

Han kommer også med hard kritikk av at bakgrunnen for beslutningen ble gitt til mediene før han ble orientert.

- Dette åpnet for spekulasjoner om hvilken atferd jeg hadde gjort meg skyldig i.

Visste kun om én bekymringsmelding Per Boye Hansen hevder at de omtalte bekymringsmeldingene mot han ikke er så alvorlige som det har virket den siste tiden.

- I løpet av hele denne prosessen er det ikke fremkommet en eneste verifiserbar, konkret hendelse eller handling som underbygger påstander om graverende oppførsel eller uakseptabel lederstil fra min side.

Han skriver videre at han kun vet om én bekymringsmelding som har kommet frem etter en intern undersøkelse og at rapporten fra denne undersøkelsen ble fremlagt Hansen kvelden 27. april. Han hevder at han ikke har fått vite om andre meldinger, bortsett fra at de kan være alvorlige, og skriver at Lysø ha sagt:

- Det var blitt referert til hendelser av en så alvorlig karakter at dersom disse ville vise seg å medføre riktighet, ville det svekke hans tillit til meg.

Horn: Ingen kommentar Hansen forteller i brevet at et eksternt firma skal ha foretatt en undersøkelse av bakgrunnen for bekymringsmeldingen. Hansens ønske om en annen tilnærming ble ikke etterkommet.

En arbeidsmiljøundersøkelse skal ha vært gjennomført i hele organisasjonen av samme firma høsten 2013 og lagt frem på nyåret 2014. Den ble behandlet på ordinært vis, men viste ikke til graverende forhold, skriver Hansen i sitt brev.

- Styret behandlet denne saken og fattet avgjørelsen. Siden det har jeg gått av som styreleder og jeg synes det blir uryddig av meg å fortsette å uttale meg i media når et nytt styre er valgt, sier Ellen Horn til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Operaen, som er kjent med brevet, men de har foreløpig ikke hatt anledning til å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer