Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avviser ellevilt rykte

Ryktene om Christopher Nolans uvennlige innstilling til stoler strekker seg flere år tilbake. Nå avviser regissøren én gang for alle at han nekter skuespillere å sitte.

AVLIVER RYKTE: Storfilmen «Tenet» er delvis spilt inn i Oslo. Ingen ble nektet å sitte under innspillingen, skal vi tro Christopher Nolans talsperson - som nylig avkreftet at stoler er forbudt på stjerneregissørens filmsett. Video: Warner Bros Vis mer

I september i fjor skrev Dagbladet at regissøren Christopher Nolan (49) og skuespilleren Robert Pattinson (34) var i Oslo, trolig for å spille inn scener til spionthrilleren «Tenet».

Dette ryktet ble seinere bekreftet da den offisielle «Tenet»-plakaten ble sluppet, med Operahuset i Oslo godt synlig bakgrunnen. Stor spenning knytter seg til storfilmen, som har norgespremiere 14. august etter en rekke utsettelser.

Nå har imidlertid «Inception»-regissøren sett seg nødt til å avlive et helt annet rykte: at han håndhever et strengt forbud mot stoler under innspillingene sine.

- Tillater ikke stoler

I den siste utgaven av Varietys intervjuserie «Actors on actors», hvor skuespillere intervjuer hverandre, sparrer skuespillerne Anna Hathaway (37) og Hugh Jackman (51) om løst og fast.

STJERNEREGISSØR: Christopher Nolan har sett seg nødt til å avvise rykter om sære regler på filmsettene sine. Foto: NTB Scanpix
STJERNEREGISSØR: Christopher Nolan har sett seg nødt til å avvise rykter om sære regler på filmsettene sine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En Jackman-anekdote om regissørene Darren Aronofsky og «Dune»-aktuelle Denis Villeneuve, og deres angivelige forbud mot mobiltelefoner på innspillingssettet, blir inngangen til den elleville påstanden.

Heller ikke Christopher Nolan tillater mobiltelefoner, sier Hathaway. Men det stopper ikke der:

- Nolan tillater heller ikke stoler. Han resonnerer slik: Hvis du har stoler, kommer folk til å sette seg, og hvis de sitter, så jobber de ikke.

Hathaway mener mye av regissørens suksess kan forklares med den påståtte disiplinen.

- Filmene hans er alltid klare før fristen, og under budsjett. Jeg tror han er inne på noe med denne stoltingen.

- Distraherende

Hathaway er heller ikke den første til å omtale den påståtte stolnekten.

- Han liker ikke at skuespillerne har stoler eller vannflasker på settet. Han er veldig omstendelig.

Det sa skuespiller Mark Rylance til The Independent allerede i 2017, i forbindelse med lanseringen av krigsfilmen «Dunkirk».

Dunkirk-kollega Barry Keoghan utdypet:

- Det er distraherende. Lyden fra vannflaskene, de er nesten som leker. Å mangelen på stoler holder deg på tåspissene - bokstavelig talt.

Ryktene om Nolans stolregel er imidlertid sterkt overdrevet, ifølge Nolan-talsperson Kelly Bush Novak. Hun avviser alle påstander om stolforbud overfor IndieWire.

- Det eneste som forbys på Nolans set er mobiltelefoner (ikke alltid vellykket), røyking (veldig vellykket). Stolene Hathaway sikter til er regissørstolene rundt videomonitoren, bevilget på basis av hierarkiet, og ikke fysiske behov. Nolan velger å ikke bruke stolen sin, men har aldri nektet andre å sitte. Skuespillere og crewmedlemmer kan sitte når de vil, hvor de vil, og gjør det ofte, sier hun.

Harselas

Den elleville påstanden har likevel ført til en rekke humoristiske reaksjoner i sosiale medier, blant annet fra skuespiller og manusforfatter Bill Corbett, som sto bak kultserien «Mystery Science Theatre 3000» på 1980- og '90-tallet.

Han tvitret et bilde av et rom fullt av stoler, med teksten: «Den gangen vi spilte et puss på Christopher Nolan på settet.»

Andre reagerte med mer ektefølt kritikk.

- Hvis Christopher Nolan faktisk har en regel som forbyr hundrevis av mennesker ansatt for å jobbe med de svært dyre filmene hans fra å sitte, burde han bli saksøkt til universets ende og tilbake, skrev Vulture-anmelder Matt Zoller Seitz på Twitter - og understreket samtidig at han hadde sine tvil om at Nolan faktisk hadde nektet skuespillere som Ellen Burstyn (87), Morgan Freeman (83) Michael Caine (87) å sitte.

The Guardian-kommentator Stuart Heritage oppsummerer debatten med en spådom om at «Tenet» trolig vil inneholde en stol i rollen som skurk.

- Christopher Nolan hater stoler. Han hater dem. Og hvis du noensinne har sittet i en stol, hater han trolig deg også. Du ser på en stol og ser noe komfortabelt. Men Christopher Nolan? Han ser på en stol og ser et instrument for utilgivelig svakhet, skriver han.

Flere var imidlertid raskt ute med å ta Nolan i forsvar. Både statister som har medvirket i Nolans filmer og journalister som dekket innspillingene av filmer som «The Dark Knight Rises» og «Interstellar» har rykket ut i sosiale medier for å gi til kjenne at det alltid har vært plenty med stoler på Nolans innspillingssett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!