FUSKER IKKE: Vibeke Løkkeberg nekter for at hun fusker i faget, selv om hun har fått kritikk for redigeringen av dokumentaren «Gazas tårer». Hun får ros for sitt mot av lege Erik Fosse (til venstre) og produsent og ektemann Terje Kristiansen: Foto: Anders Grønneberg
FUSKER IKKE: Vibeke Løkkeberg nekter for at hun fusker i faget, selv om hun har fått kritikk for redigeringen av dokumentaren «Gazas tårer». Hun får ros for sitt mot av lege Erik Fosse (til venstre) og produsent og ektemann Terje Kristiansen: Foto: Anders GrønnebergVis mer

Avviser fusk med dokumentar

- Ingen manipulering, men en rekonstruksjon, sier Vibeke Løkkeberg om filmen om Israels angrep på Gaza.

||| Vibeke Løkkeberg avviser kritikken for å ha klippet inn bombefly og droner i dokumentaren «Gazas tårer».

Nærbilder av en gutt som har mistet sin far i det israelske angrepet på Gaza for snart to år siden, går over til film av droner og kampfly som farer over himmelen.

- Dokumentaren er en rekonstruksjon, sier Vibeke Løkkeberg, som mener at kritikken er helt uberettiget.

Ingen manipulasjon Hun påpeker at alt i filmen er virkelig. At det er en subjektiv film og at rekonstruksjonen ikke er en manipulasjon.

- All medievirkelighet består av valg man gjør, av klipp og redigering. Hvis man ikke kan stole på denne dokumentaren, kan man ikke stole på noen medier, sier Løkkeberg.

Vi ser også et knippe palestinske barn som ser israelsk krigspropaganda på tv. I virkeligheten ser de barne-tv.

Norske leger - Det er riktig at dette ble klippet inn. Israel sender hele tida propaganda på tv, som barn ser på, sier Løkkeberg.

For to år siden tømte Israel Gaza for utenlandske medier og satte i gang en massiv bombing av området. De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse var der og rapporterte ut til hele verden.

- Det var da jeg bestemte meg for å lage dokumentaren. Jeg ville ikke verden skulle glemme disse overgrepene.

Smuglet ut film Verken Løkkeberg eller ektemann og produsent Terje Kristiansen fikk innreise til Gaza. De etablerte kontakt på innsida, og fikk smuglet ut over hundre timer med film.

- Bare fem minutter av «Gazas tårer» er kjøpt fra internasjonale pressebyråer. Resten er film tatt av lokalbefolkningen under angrepene, sier Løkkeberg.

Både Fosse og filmparet Løkkeberg/Kristiansen påpeker at virkeligheten og filmklippene er enda mer brutal enn det dokumentaren viser.

Den ultimate antikrigsfilm Det er vanskelig å se Vibeke Løkkebergs antikrigsfilm «Gazas tårer» uten å bli berørt.

- Det er også hensikten, sier Løkkeberg.

Filmen er blitt vist på en rekke filmfestivaler. Det amerikanske bransjebladet Hollywood Reporter omtaler dokumentaren som den ultimate antikrigsfilm.