ENDRE NRK-LISENSEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil endre NRK-lisensen slik vi kjenner den i dag. Hun foreslår at den erstattes med en øremerket medieavgift som øremerkes per husstand eller person. Video: NTB Scanpix, foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

NRK-lisensen skrotes

Avviser gavepakke til TV 2

Kulturminister Linda Hofstad Helleland opplyser at NRK-lisensen skrotes. En kommersiell allmennkringkaster vil få støtte på 15 millioner euro. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det opplyste kulturminister Linda Hofstad Helleland smilende under en pressekonferanse i dag.

Ifølge Helleland skal ikke fremtidens finansieringsmodell av NRK fungere slik som i dag.

- Den skal ikke være knyttet til bestemte apparater slik lisensordningen er i dag. Vi mener det er en utdatert og gammeldags måte å finansiere NRK på. Vi jobber videre med å utrede øremerket medieavgift som skal innkreves per person eller per husstand, sa Helleland.

Helleland understreker at lisensordningen må knyttes opp mot at færre og færre ser på lineær tv og heller ser tv på smarttelefoner eller på nettbrett.

Under pressekonferansen opplyste Helleland at regjeringen vil gi kompensasjon for merkostnadene til en kommersiell allmennkringkaster.

Konkurrent til NRK

- Det er viktig å sikre en reell konkurrent til NRK. Det er viktig for mediemangfoldet få andre til å strekke seg og levere bedre. For å sikre innhold og meningsproduksjon av høy kvalitet er det viktig å ha en aktør som sørger for medieproduksjon utenfor Oslo, sa Helleland.

Staten vil kompensere for merkostnadene til en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 milloner euro i året. Regjeringen satser på at avtalen skal være på plass innen 2018. Rammen på kompensasjonen er satt til fem år.

Stiller krav
Ett kravet er at hovedkontoret skal ligge utenfor Oslo og blant annet kjøre daglige nyhetssendinger. Et annet krav er at 50 prosent av innholdet skal være norsk og at det skal tilbys programmer for brede og smale grupper.

Tidligere i høst ble det kjent at TV 2 ikke ville søke på regjeringens avtale for kommersielle almennkringkastere.

Kanalen har ved flere anledninger signalisert at de ønsker økonomisk kompensasjon for å videreføre avtalen.

Avviser gavepakke

Til Dagbladet avviser Helleland at den varslede støtten blir en gavepakke til TV 2.

- Det er åpent for alle å søke.

- Men skjønner du at mange stiller spørsmål om dette?

- Vi har innrettet det slik at det skal være mulig for mange å søke og det håper jeg mange vil gjøre, svarer Helleland.

TV 2 har ment at merkostnadene som følger almennkringkastingsoppdraget fortsatt må dekkes. De ber ikke om statsstøtte, men om en finansieringsmodell som gjør det mulig å skille kostnadene til de daglige nyhetssendingene og hovedkontoret i Bergen fra kanalens øvrige kostnader.

Kan bli avgjørende for TV 2

- Stortingets beslutning om innhold og kompensasjon i en eventuell avtale blir avgjørende, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til TV 2.

For TV 2 sin del har det hastet med en avklaring i spørsmålet. Ifølge TV 2 avventer kanalen Stortingets behandling.

– I en eventuell avtale må forpliktelsene følges av en motytelse – slik det har vært siden 1992. Hvis det kommer en utlysning vil vi vurdere hvorvidt dette er noe TV 2 kan søke på. Det vet vi først når det kommer en utlysning, sier Sandnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer