Avviser ironi-kritikken

Thomas Giertsen liker både Herborg Kråkevik og «Heftig og begeistret». - Men det er gode penger i ekte følelser også, sier komikeren.

Folk vil ha følelser

- Jeg liker «Big Brother» og «Robinson». Ekte mennesker i TV er rørende. Derfor likte jeg også «Heftig og begeistret». Det er jo som en slags «Robinson» fra Nord-Norge. Det vil si, det man gjorde der var jo å sende et mannskor til Murmansk og gi dem sprit og horer. Sånn sett er de vel Nord-Norges «Temptation Island».

Jo da, Thomas Giertsen har absolutt meninger. Men da han ble spurt om å stille opp på et minnearrangement for 15-årige Benjamin Hermansen for noen uker siden, valgte han å takke nei.

Krever respekt

- Jeg synes som alle andre det som skjedde var forferdelig og tragisk. Men for meg er det vanskelig å bruke humor i en slik sammenheng. Det ville vært rart å dra vitser i en slik situasjon. Og det forlanger jeg å bli respektert for.

Men for mannen som er en av hovedeksponentene for den humoren som mange mener er kynisk og lite hjertevarm, representerer dette standpunktet også hans generelle holdning til offentlig engasjement.

- Det finnes 1000 saker som jeg synes er gode. Men for artister blir det alltid et dilemma: hjelper jeg virkelig denne saken - eller gjør jeg det bare for å smykke meg med den rette meningen? Jeg får ofte følelsen av at det å stille opp på veldedighetsarrangementer er like økonomisk motivert som en hvilken som helst annen opptreden. Derfor har jeg da heller ikke klemt så mange negerbarn som Bjørn Eidsvåg, sier Giertsen.

Sauesang

Det er like mye ekte følelser i «Big Brother» som hos Herborg Kråkevik.

- Det er underholdende å se originaler spille ut sitt ekte jeg i offentligheten. Ei jente som sitter og synger for sauene sine i et fjøs oppunder isbreen i Jondalen er minst like eksotisk som «Big Brother». Det handler om hvilken side man velger å spille ut.

Thomas Giertsen savner et mer nyansert samfunnsbilde.

- Hvor samfunnskritisk er det å si det samme som de styrende sier? De som er 68-ere, eller mennesker med deres gammeldagse verdier.

Snart vaktbikkje

- Men hvor stort poeng er det for en komiker i å si noen dritt om Fremskrittspartiet ut til en sal der alle sannsynligvis er enige med deg? Det flytter ikke verden en centimeter framover. Jeg synes det er noe kvalmende ved å stå på en scene og høste sympatiapplaus for å ha servert noen kjedelige skolestilmeninger om for eksempel innvandring.

- Men sier ikke dette noe om kynikeren Giertsen fra Ullern?

- Jo. Og det er klart at for oss artister er det hele tida et spørsmål om økonomi. Hvis jeg nå ser at det bare er et brennende samfunnsengasjement som selger, er jeg villig til å snu på flisa og kalle meg vaktbikkja fra Ullerntoppen.