Avviser kritikk

NRKs dramasjef Oddvar Bull Tuhus forstår ikke kritikken mot at NRK har fått statsstøtte til filmen «Sofies verden»: - Vi har ikke gjort noe galt, vi har ikke brutt reglene.

Saken

Bull Tuhus ser på filmatiseringen av «Sofies verden» som et nasjonalt løft, som hele filmbransjen må være sammen om. Han er oppgitt over at de private filmprodusentene klager over at NRK, som skal lage filmen og tv-serien, også har fått fem millioner fra Norsk Filminstitutt til dette løftet.

Nye regler

- «Sofies verden» er et ekstraordinært tilfelle. Dette betyr ikke at vi nå skal legge all vår tyngde inn på å få ut penger fra filminsituttet. Vi har søkt én gang før, da vi ville lage en kinoversjon av TV-filmen «Søndagsengler». Ingen kan vel påstå at det ikke var verdt pengene, sier Bull Tuhus.

Bull Tuhus vil nå ta kontakt med Kulturdepartementet for å framlegge sitt syn på saken. Departementet er i ferd med å avslutte arbeidet med nye regler for filmstøtte - filmprodusentene og andre bransjeorganisasjoner har allerede bedt om at disse reglene må legge ned forbud mot at NRK kan få penger fra filminsituttet.

- Produsentene forsvarer privilegie-samfunnet. De vil at det bare er de som skal kunne søke om disse pengene, de vil skape en monopolsituasjon for seg selv, sier Bull Tuhus.

At han på sin side har monopol på lisensinntekter synes ikke dramasjefen er noe poeng i denne saken.

- Det vi bruker lisensinntektene på, er å lage tv-serien om «Sofies verden». Kinoversjonen lager vi for penger vi har fått utenfor NRK. Det er bare sludder når noen påstår vi bare «stikker hånda ned i lisenssekken» der andre må hente privatkapital.

Fortjener ros

NRKs dramasjef mener NRK fortjener mer ros enn ris for sitt arbeid med «Sofies verden».

- Vi fikk filmrettighetene i konkurranse med Disney og vi har slitt mye for å holde prosjektet på norske hender. Det viktigste nå er å få realisert prosjektet, og ikke sitte å veie den ene krona opp mot den andre.

- Men kan du ikke forstå at noen mener NRK har nok penger selv - og ikke må tømme andre kilder også?

- Filmstøtten er ikke skapt for filmprodusentenes del - den er skapt for at publikum skal få best mulig filmer. Og det ville ha skadet «Sofies verden» sterkt om vi ikke fikk de pengene vi søkte om, sier Bull Tuhus.