Avviser kritikken

OSLO/SINGSÅS: Teatersjef Eirik Stubø (36) tar ingen selvkritikk for det omstridte høstprogrammet på Nationaltheatret. Han synes ikke repertoaret er spesielt maskulint.

Teatergutta støtter Stubø

Etter flere dagers jakt på Eirik Stubø fikk Dagbladet i går oppsporet den sterkt kritiserte teatersjefen hos svigerforeldrene i Trøndelag. I flere dager har debatten rast rundt høstprogrammet på Nationaltheatret, som blir beskyldt for å være altfor mannsdominert. Tidligere denne uka har kvinnelige skuespillere og teatersjefer gått ut mot Stubøs prioriteringer. Nå svarer han på kritikken.

- Ser du bort fra «De tre musketerer», er kvinner nesten like godt representert på rollelista hos oss som menn. Jeg ser ingen grunn til å unnskylde høstrepertoaret. Og når det gjelder utspillene fra de kvinnelige skuespillerne på teateret, så vil jeg ta den diskusjonen med dem personlig når vi åpner 6. august, sier Eirik Stubø.

Han legger ikke skjul på at de sterke reaksjonene har overrasket ham.

- Men jeg må få understreke at det er to stykker dere ikke har tatt med i oversikten over høstens program. Vi har premiere på den kvinnelige dramatikeren Caryl Churchills stykke «Langt borte» med Monna Tandberg og Laila Goody 31. august. Karen Blixens stykke «Den udødelige historien» med Astrid Folstad vil også komme på scenen.

Eirik Stubø framhever at Nationaltheatret som institusjon har en formidlingsoppgave i å presentere klassiske stykker.

- Og de klassiske stykkene er jo i all vesentlighet skrevet av menn. Innen samtidsdramatikken tror jeg det er i ferd med å snu.

- Også på Nationaltheatret?

- Definitivt! Jeg tror ikke Nationaltheatret er noe verre enn andre teater når det gjelder bruk av kvinnelige skuespillere, dramatikere og instruktører. For meg er uansett det viktigste å finne et godt teaterstykke, men kvinneproblematikken er noe vi er veldig bevisst på. Og det er sikkert noe jeg kunne gjort annerledes.