Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avviser nytt mediehus

Johan Fr. Odfjell, styreformann i Norges Handels- og Sjøfartstidende (NHST), skjønner at det spekuleres i etableringen av et nytt stort mediehus etter at Dagbladet nå er nest største aksjonær i NHST, som eier Dagens Næringsliv. Men dette avvises av Dagbladets ledelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke neste skritt på veien til et nytt stort mediekonsern, sier administrerende direktør Cato Hellesjø i Dagbladet.

Avishuset Dagbladet er den største enkelteieren i NHST, med rundt 22 prosent, men Fred. Olsen troner fortsatt øverst på aksjonærlista gjennom selskapene Bonheur og Ganger Rolf. Dagbladet hadde fra før bortimot sju prosent. Aksjeposten er verdsatt til rundt 160 millioner kroner.

- Vi har bevisst valgt å befeste vår posisjon innenfor de områdene vi allerede er, og valgt ikke å engasjere oss i oppkjøp og liknende. Det er nok av utfordringer og muligheter med det vi har, sier styreformann Johan Fr. Odfjell i NHST.

- Men det kan alltid komme en ny vurdering, legger han til.

Ikke akseptert

Dagbladet er hittil ikke godkjent som aksjonær i NHST fordi det er en konkurrerende mediebedrift. Dagbladet får ikke stemme på generalforsamlingen, men kan se fram til utbytte for aksjene.

NHST har kjempet for sine vedtekter før og tapt. Hvorvidt styret nå er på glid, vil ikke Odfjell si noe om. I styret sitter også storaksjonærene Anette Olsen og Erik Must.

- Vi har et greit samarbeid med Dagbladet på flere områder, sier Odfjell.

NHST og Dagbladet har lenge vært sett på som de siste frie mediehusene i Norge, uten tilknytning til A-Pressen, Orkla og Schibsted. Flere av NHST-publikasjonene blir trykket på Dagblad Trykk. På Internett har DB Medialab og dn.no nylig startet et samarbeid.

- Vi har eid aksjer i selskapet i 15 år og har sett en lykkelig utvikling. Vi går inn som finansiell investor og har ingen planer om å kreve noen styreplass. Vi kjøper oss inn i NHST fordi vi har forutsetninger til å følge driften av selskapet, sier Cato Hellesjø.

Avishuset Dagbladet kjøpte NHST-aksjene av AS Hamang Papirfabrikk og gjorde opp i form av Dagb ladaksjer. Papirfabrikken er med sine nesten ni prosent Dagbladets fjerde største eier. Bak Hamang står blant andre tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl.

Blandede reaksjoner

Dagbladets journalistklubb reagerer blandet på oppkjøpet:

- Jeg er rystet over et så stort oppkjøp samtidig som styret truer med å nedbemanne med nesten 80 årsverk og heller ikke utelukker oppsigelser, sier klubbformann Sigbjørn Andersen.

- Hvis Dagbladet først har penger til å investere i aksjer, så ser vi fornuften i å gjøre det innenfor mediebransjen, mener Andersen.

Dagens Næringslivs sjefredaktør Amund Djuve har ingen store innvendinger mot Dagbladets oppkjøp.

- Uproblematisk at en avis kjøper opp en annen?

- Hvis det bare er en finansiell plassering, så er det det, sier Djuve.

Hele Norges coronakart