Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Operasjefen slutter

Avviser opera-trøbbel

- Fikk et tilbud jeg ikke kunne si nei til.

IKKE BRÅK: Mandag informerte Annilese Miskimmon ledelsen ved Operaen at hun slutter to år før åremålet er over. - Det skyldes ikke bråk, men en jobb i London jeg ikke kunne si nei til, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE BRÅK: Mandag informerte Annilese Miskimmon ledelsen ved Operaen at hun slutter to år før åremålet er over. - Det skyldes ikke bråk, men en jobb i London jeg ikke kunne si nei til, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Etter to år og to måneder melder operasjef Annilese Miskimmon at hun vil forlate skuta ved vannkanten i Bjørvika. Avgjørelsen kom uventet på alle. Hun informerte ledelsen tidlig denne uka.

Sommeren 2020 mønstrer hun på English National Opera (ENO) i London, som sammen med The Royal Opera er Storbritannias største.

- Kunne ikke si nei

- Det ligger ingen konflikter eller uoverensstemmelser bak. Jeg fikk rett og slett et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier Annilese Miskimmon til Dagbladet.

45-åringen er født og oppvokst i Bangor, utenfor Belfast i Nord-Irland.

- Jeg sluttet i min stilling ved Den jyske opera i Aarhus før åremålet var omme, for å begynne her i Oslo. Nå gjør jeg det samme for å få nye utfordringer i London. Dessuten savner jeg selvsagt England etter mange år i Skandinavia, sier hun.

- Ingen samarbeidsproblemer

Operahuset i Oslo har i flere år vært preget av personkonflikter og ledelsesproblemer. Miskimmon overtok etter Per Boye Hansen, som ikke var ønsket etter at hans åremål gikk ut i 2017.

- Er det samarbeidsproblemer i Operaen?

- Nei, det har ingen ting med at jeg slutter to år før min kontrakt går ut.

- Vi har en velfungerende ledelse, og jeg samarbeider godt med både direktør Geir Bergkastet, ballettsjef Ingrid Lorentzen og de ansatte, sier Miskimmon.

- Spenninger er sunt

Før hun tiltrådte stillingen i august 2017 hadde det allerede låst seg mellom henne og musikksjef i Operaen, Karl-Heinz Steffens - som valgte ikke å forlenge sitt åremål da hun begynte.

- Det er lenge siden, og før jeg tiltrådte i Oslo. Vi har ingen problemer nå, sier hun, og legger til:

- Meningsutveksling og spenninger er en del av en normal prosess og kjennetegner artistisk lederskap. Uenighet er ikke nødvendigvis negativt, men et tegn på en sunn organisasjon.

Gradvis overgang

Annilese Miskimmon mener at hun forlater en skute som både er velfungerende og flyter godt. Hun framhever samarbeidet på huset, veksten og satsingen på ikke minst unge artister - og et variert og bredt repertoar.

Miskimmon skal fungere som operasjef fram til juni 2020.

- I overgangsperioden skal jeg selvsagt ha møter, både her og i London, med ENO-ledelsen for å diskutere program og repertoar. Men jeg skal også jobbe dedikert her på Operaen, sier hun.

«ENO - folkets operahus»

English National Opera (ENO) i London og The Royal Opera er Storbritannias største operahus. ENO er det fysisk største av dem med 2400 seter.

The Royal Opera, kalt Covent Garden eller bare «The Garden», er mindre, men mer ærverdig.

- The Royal Opera er kanskje kjent for å være en mer tradisjonell opera, mens ENO er mer moderne og lettere tilgjengelig. Det blir ofte kalt «folkets operahus», sier Miskimmon.

- En internasjonal bransje

Hun forteller at forholdet med Bergkastet og Lorentzen er godt, at hun kommer til å savne dem og vil fortsatt holde kontakten med Operaen i Oslo.

Operadirektør Geir Bergkastet beklager at Operasjefen slutter to år før åremålet utløper.

- Vi er en internasjonal bransje, og jeg forstår godt at Annilese takker ja til nye utfordringer. Jeg kan bekrefte at det ikke er noen problemer eller konflikter som ligger bak hennes avgjørelse om å slutte, sier han.

Nå starter arbeidet med å skaffe ny operasjef, som ledelsen håper skal være ansatt før Miskimmon slutter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling