Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision

Avviser «porselensdokke-kritikk» rundt Rybak

MGP-general Stig Karlsen mener det ikke hadde noe å si for plasseringen at Alexander Rybak ble skjermet fra pressen i Lisboa.

15. PLASS: Alexander Rybak endte på 15. plass under årets Eurovision-finale i Portugal. Vinneren ble israelske Netta. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet
15. PLASS: Alexander Rybak endte på 15. plass under årets Eurovision-finale i Portugal. Vinneren ble israelske Netta. FOTO: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Under lørdagens finale i Eurovision Song Contest, på norsk kalt Melodi Grand Prix, endte Alexander Rybak på en 15. plass.

I forkant av finalen uttalte NRKs prosjektleder og musikkansvarlig i MGP, Stig Karlsen, at de var en gjeng som «kjente smaken av gull, og sikter mot toppen», og flere eksperter sa også at de trodde Rybak hadde gode sjanser til å dra i land en seier.

Karlsen skriver i en e-post til Dagbladet at de gjerne skulle hatt en høyere plassering, men at de likevel sitter igjen med et anstendig resultat.

- Alexander ble nummer én i sin semifinale, og gikk rett til finale. Han la 28 land bak seg i kanskje tidenes sterkeste Eurovisionkonkurranse, skriver Karlsen.

Han tror hovedgrunnen til at Norge ikke nådde høyere i år, var usedvanlig sterk konkurranse.

MGP-GENERAL: Stig Karlsen, NRKs prosjektleder og musikkansvarlig i MGP. FOTO: NTB Scanpix
MGP-GENERAL: Stig Karlsen, NRKs prosjektleder og musikkansvarlig i MGP. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Behandlet som en porselensdukke

For selv om det ifølge Rybak er ganske enkelt («Step one: Believe in it and sing it all day long. Step two: just roll with it. That's how you write a song») medgir Karlsen at det kanskje ikke er så rett fram å skrive en Eurovision-vinner.

- Det er ingen som sitter på oppskriften til å skrive en låt, og lage en shownummer som fanger hele Europa. Noen ganger klaffer det, og andre ganger ikke. Det er mange faktorer som kan spille inn på resultatet, fortsetter Karlsen.

I etterkant av lørdagens finale, skrev Dagbladets Anders Grønneberg en kommentar med tittelen «NRK må slutte å behandle Rybak som en porselensdukke».

- Hvor er lekenheten, spontaniteten og galskapen i den europeiske lekegrinda ukene og dagene før finalen? Rybak har vært skjermet for pressen og blir nærmest passet på som om han var konge eller president. Arrangørene og delegasjonsledelsen, les NRK, må slutte å behandle MGP-vinnerne som porselensdokker, skrev Grønneberg.

Også Anders Martinus Tangen, redaktør av ESC Norge, Norges største nyhetsside for Melodi Grand Prix, trekker fram oppkjøringen til finalen som en mulig grunn til at Rybak havnet litt ned på lista.

Peker på oppkjøringen

- I fjor hadde vi artister som brukte enhver anledning til å komme seg rundt, treffe fans og publikum rundt i Europa, hadde direktesendinger på Facebook hvor alle kunne stille spørsmål. De gjorde det vesentlig bedre resultatmessig enn odds og meningsmålinger på forhånd skulle tyde på. I år ble det av ulike grunner et helt annet opplegg i oppkjøringen. Artisten deltok ikke på disse forhånds-showene og gjorde heller ikke mye interaktiv PR. På den måten minnet årets opplegg noe mer om det en ble nødt til å ha rundt Agnete i 2016 på grunn av sykdom, skriver Tangen, i en bloggpost på nettsiden.

Han trekker også fram at Margaret Berger i 2013 gjorde en betydelig PR-jobb på forhånd og endte opp på en tredjeplass.

- Jeg har ingen tall eller belegg for at slik omfattende PR-virksomhet er utslagsgivende for resultatet. Men de senere års erfaringer kan kanskje tyde på det. I alle fall er det noe som bør opp på NRKs evalueringsmøte over helgen, skriver Tangen.

Han peker også på at Rybaks nummer i låtrekkefølgen kan ha vært ugunstig. Han stiller også spørsmål om sangene som ble valgt ut til den norske MGP-finalen var for like, og at publikum hadde for få ulike sjangre å velge mellom.

- Brukte lengst tid på rød løper

På spørsmål om NRK har gjort nok for å skape oppmerksomhet rundt Rybak i utenlandske medier i finaleuka, svarer Stig Karlsen slik.

- Det har blitt lagt opp et løp i dialog med Alexander, som både har gitt han tid til å møte medier og fans, samtidig som han har fått godt med rom for å fokusere på sin sceneopptreden. Rybak var artisten som brukte lengst tid på den røde løperen, som for anledningen var blå. Hele tre timer og 15 minutter. Her snakket han med medier fra hele Europa og verden. I tillegg inviterte han en rekke medier med på tur, da han besøkte en musikkskole i Lisboa i finaleuka, skriver Karlsen i en epost.

Arrangementet på den blå løperen var mandag 7. mai, i starten av finaleuka. Karlsen legger til at Rybak har deltatt på tre offisielle pressekonferanser under sitt besøk i Portugal.

Rybak har vært åpen om at han har slitt med influensa i tiden opp mot den internasjonale konkurransen. En av pressekonferansene ble ultrakort, og avsluttet etter få minutter, med begrunnelsen at han måtte spare på stemmen.

For at han skulle prestere optimalt lørdag kveld, hadde han selv nedlagt snakkeforbud for å spare på stemmen. Før finalen fortalte Karlsen til Dagbladet at influensaen var borte, men at artisten valgte å hvile stemmebåndene før det store slaget.

Snakkeforbudet innebærte at Rybak ble skjermet fra pressen i Lisboa. Ifølge Karlsen var det også en annen grunn til at 31-åringen ikke prioriterte PR.

- Han har egentlig lyst til å si ja til alt. Men det har han gjort før. Og da ble det for mye, sa Karlsen før finalen, og viste til tida etter Eurovision-seieren i 2009, der Rybak selv har vært åpen om at han gikk på en smell.

SKUFFET: Aleksander Rybak innrømmet at han var skuffet etter 15.-plassen i Eurovision. Nå gleder han seg til ferie - og å bli frisk. Han takker samtidig for støtten fra det norske folk. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Minimalt å si

- Hvordan tror du det har påvirket Rybaks resultat at han var så lite tilgjengelig i finaleuka?

- All erfaring tilsier at det viktigste er de tre minuttene på scenen foran 200 millioner TV-seere. Øvelse og oppladning til opptredenen har vært Rybaks hovedfokus. Når det er sagt, er det ikke sånn at han ikke har vært tilgjengelig. Det har vært flere anledninger for mediene til å treffe Alexander under hans opphold i Lisboa, skriver Karlsen, i en e-post mandag.

MGP-ekspert Kato Hansen tror heller ikke at det har hatt noen særlig påvirkning på resultatet at Rybak gjorde lite PR.

Hansen er tidligere formann i den norske Melodi Grand Prix-klubben, og har skrevet boka «Melodi Grand Prix: artistene, suksessene, skandalene, antrekkene» sammen med tidligere MGP-kommentator Jostein Pedersen.

- Det kan ha hatt litt å si, og det har aldri skadet en MGP-artist å bli festivalens yndling. Det er klart Rybak kan få litt negativ oppmerksomhet fordi han ikke stiller opp på alt, men det har minimalt å si for plasseringen. Rybak er åpenbart bra nok til å dra i land en seier, men sangen var ikke bra nok, og vi hadde en dårlig plassering i låtrekkefølgen, sier Hansen.

Netta vant

Men det han tror var mest skadelig for Rybaks resultat, var at han gikk nesten til topps på bettinglistene i finaleuka, og ble en av storfavorittene.

- Det tror jeg førte til for høye forventninger, som publikum åpenbart ikke følte ble innfridd, sier Hansen.

I finalen var det israelske Netta som stakk av med seieren, etter en spennende stemmeavgivning der både Israel, Sverige, Kypros og Østerrike lå i toppsjiktet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media