Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slottsfjellfestivalen 2018:

Avviser Slottsfjell-slakt: - Kritikken er latterlig

Flere mener årets line-up ikke holder mål. Det synes 19-åringene bare er tull.

FORNØYDE: Merete Borøy Skau (19), Emilie Storslett (18), Marie-Helena Foth Haug (19), Hedda Jenssen (19) og Aurora Fasting (19) har Slottsfjell som årets høydepunkt og er lei av voksne som klager på dårlig line-up. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet
FORNØYDE: Merete Borøy Skau (19), Emilie Storslett (18), Marie-Helena Foth Haug (19), Hedda Jenssen (19) og Aurora Fasting (19) har Slottsfjell som årets høydepunkt og er lei av voksne som klager på dårlig line-up. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLOTTSFJELL (Dagbladet): Slottsfjellfestivalen er godt i gang, og til tross for stekende sol og rekordvarme har Tønsberg-festivalen slitt med å selge ut.

Den siste tiden har det blitt kjent at arrangørene bak festivalen har måttet ta noen grep for å få årets Slottsfjell til å gå rundt.

For første gang, i løpet av sin 15 år gamle levetid, har festivalen sett seg nødt til å søke støtte fra det offentlige, på grunn av blant annet «tilspisset konkurranse og et marked som fokuserer stadig mer på de kjente navnene øverst på plakaten».

Festivalen ba også innholds- og produksjonsleverandører om å kutte kostnadene, og det ble gjort en liten dugnadsinnsats blant norske og internasjonale artister i forkant av festivalen, for å redde Slottsfjell.

Likevel mener flere Dagbladet har pratet med at det er artistbookingen som er grunnen til et sviktende billettsalg i forkant av årets Slottsfjellfestival.

- En ren «P3-festival»

I et Facebook-innlegg skriver en sportsjournalist i Tønsbergs Blad at hans favorittfestival har utviklet seg til å bli en ren «P3-festival», og at «vi gamle, musikkinteresserte kan åpenbart ta med oss pengene våre andre steder». Han har vært på festivalen elleve år på rad, men skriver at dette fort kan bli hans siste gang på Slottsfjell.

Dagbladet har vært i kontakt med journalisten, men vedkommende er på ferie og ønsker ikke å utdype innlegget.

SOLFYLT: Folk lader opp til nok en dag på festival i sterk juli-sol foran Kongescenen torsdag formiddag. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet
SOLFYLT: Folk lader opp til nok en dag på festival i sterk juli-sol foran Kongescenen torsdag formiddag. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Videre skriver han at han synes det er rart å satse på de yngste, de som reiser videre til neste kule sted før du rekker å si «Slottsfjell», mens at vi som kommer år etter år, og legger igjen masse penger, føler oss nærmest uønsket når Slottsfjell utelukkende booker nytt og norskt og ukjent.»

Urettferdig kritikk

Tønsberg-jentene Aurora Fasting (19), Hedda Jenssen (19), Emilie Storslett (18), Merete Borøy Skau (19) og Marie-Helena Foth Haug (19) synes kritikken er urettferdig.

- Jeg synes det er helt latterlig hvordan de voksne kritiserer line-upen, sier Aurora.

- Med en gang det er noe de ikke synes er gøy, så klager de. Det er jo i tillegg masse annet å gjøre her enn bare musikken.

Alle jentene mener at mange burde innse at de er for gamle for festivalen, og enten tilpasse seg, eller finne et annet tilbud som passer deres målgruppe bedre.

GIRA: Venninnegjengen fra Tønsberg har gledet seg til årets festival siden i fjor. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet
GIRA: Venninnegjengen fra Tønsberg har gledet seg til årets festival siden i fjor. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Slottsfjell er årets høydepunkt, og jeg synes de voksne kan glede seg på de yngre sine vegne, sier Merete.

Alle fem har vært på festivalen tre ganger tidligere, og årets pass var sikra nesten før Slottsfjell 2017 hadde pakket sammen.

- Vi er her først og fremst på grunn av stemningen, men musikken er selvfølgelig også en del av det, sier jentene.

GOD STEMNING: Slottsfjellfestival-deltakerne koser seg på campen, men rapporterer om enkelt logistiske problemer. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Føles ut som «Slottsfjell light»

VG-anmelder, Sandeep Singh, synes ikke det er overraskende at Slottsfjell sliter. Han er skuffa over årets line-up, og mener at festivalen har gjentatt seg selv med årets booking.

- Tidligere følte jeg at Slottsfjell hadde et godt grep om urban-publikumet og klarte dessuten å booke både store og fremmadstormende artister innen rock og klubbmusikk, som både traff yngre og eldre. Nå sliter jeg litt med å skjønne hvilken festival Slottsfjell ønsker å være. Det hele føles litt ut som «Slottsfjell light».

KRITISK: VG-anmelder Sandeep Singh mener Slottsfjell har en jobb å gjøre når det kommer til booking. Foto: Ola Vatn
KRITISK: VG-anmelder Sandeep Singh mener Slottsfjell har en jobb å gjøre når det kommer til booking. Foto: Ola Vatn Vis mer

Han mener at årets booking var veldig lite minneverdig, og at det er naturlig at andre festivaler utnytter seg av dette tomrommet i et svært tettpakka festivalmarked.

- Hvordan man treffer med navnene på festivalplakaten er ganske avgjørende for hvor godt billettsalget går.

Taper festivalkrigen

Singh viser til andre konkurrenter som han mener har hatt en tydeligere visjon enn Slottsfjell i årets festivalprogram.

- Når Stavernfestivalen booker store internasjonale navn som Post Malone og Dua Lipa, så klarer de å fange essensen av 2018. Det samme gjorde Palmesus da de annonserte Migos og Cardi B. Like relevante navn er det lenge siden Slottsfjell har kunnet flotte seg med.

For å overleve mener VG-anmelderen at festivalen burde gå i seg selv og slutte å leve på tida som var, da bookingen var bedre og mer framoverlent, og konkurrentene færre.

- Eksklusivitet og kvalitet framfor trygg kvantitet er stikkord her, sier Singh.

Presseansvarlig for Slottsfjellfestivalen, Sarah Winona Sortland skriver til Dagbladet at de er stolte over årets line-up.

- Vi er et lite land

- Både Diplo, Cashmere Cat og Alan Walker er noen av de største DJene, artistene og produsentene i verden akkurat nå, og man kan samtidig oppleve spennende nye, internasjonale navn som Confidence Man, Lauv, Milky Chance, Tommy Cash.

Til Singh sin kritikk om at bookingen bærer preg av artister som allerede har spilt på andre festivaler flere år tidligere, svarer hun følgende:

PLOMMEN I EGGET: Pernille Brunvoll (23) og Eline Brustad (22) debuterer på Slottsfjell denne helgen og vil allerede tilbake neste år. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet
PLOMMEN I EGGET: Pernille Brunvoll (23) og Eline Brustad (22) debuterer på Slottsfjell denne helgen og vil allerede tilbake neste år. Foto: Jon-Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er klart at det blir litt gjenbruk på norske festivaler. Vi er et lite land, og vi har ikke så mange store headlinere.

Hun mener det også er viktig at norske festivaler fortsetter å booke norske artister slik at de kan fortsette å leve som artister. Det tror Sortland ofte er lett å glemme.

Dyrt og stor konkurranse

- Sigrid og Astrid S er eksempler på artister som spilte hos oss i fjor, og i år spiller de på andre festivaler og er mer populære enn noen gang.

- Det skal også sies at internasjonale artister har blitt dyrere og vi har merket at det er hard konkurranse på festivalmarkedet.

- Slottsfjell har alltid vært en festival som ikke har se aller største navnene der ute, men som ønsker å vise frem nye spennende navn også. Det mener jeg også årets line-up reflekterer.

- Nå er jo festivalen i gang. Hvordan har det gått med billettsalget?

- Det går veldig bra! Vi har foreløpig ikke solgt ut, men vi når målet om 9000 solgte pass per dag, og lørdagen ser ut til å bli vår best besøkte. Der har vi allerede passert målet, sier Sortland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!