Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avviser tegnefilmhets

Anniken Huitfeldt bruker humor når hun slår tilbake mot Frps forslag om å styre bruken av bergensk på NRKs barne-tv.

HUMORMINISTER: Anniken Huitfeldt bruker en svært humoristisk tone når hun slår tilbake mot Frps kritikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUMORMINISTER: Anniken Huitfeldt bruker en svært humoristisk tone når hun slår tilbake mot Frps kritikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Frp forsøker å skape et vestlandsopprør ved å konstruere en misnøye blant bergenserne som ikke eksisterer, sier en munter Anniken Huitfeldt.

Etter at Bergens Tidende satte fokus på hvordan bergensdialekt i stor grad brukes på de «tøffere» animasjonsfigurene på barne-tv, tok det ikke lang tid før Frp kastet seg inn i debatten.

Dyrekarakterer Frp-representant Øyvind Korsberg oppfatter dialektbruken som stigmatiserende, og spør kulturminister Anniken Huitfeldt om ikke «NRK bør tilstrebe en større dialektspredning ved framstilling av negative/«slemme» karakterer».

Kulturministeren tar i bruk en meget humorisitisk tone når hun nå svarer på kritikken i et brev til Korsberg.

Huitfeldt stiller spørsmålstegn ved Korsbergs datagrunnlag for oppfordringen, og etter å ha redgjort for de klassiske «bergenskarakterene» som heisekran, flue, hvithai, maur, tre og blekksprut, poengterer hun at «den mest nærliggende konklusjonen er følgelig at bergensdialekten primært blir brukt på dyrekarakterer», og ikke «negative/slemme» karakterer.

- Stort paradoks Kulturministeren gjør også Korsberg oppmerksom på at staten ikke kan blande seg inn i NRKs redaksjonelle valg.

- Hvorfor driver du gjøn med Frp, Huitfeldt?

- Både fordi bergenserne selv syns dette er en morsom sak, og fordi Frp er det partiet som oftest har bedt meg gripe inn overfor NRK. Det er et stort paradoks at Frp vil at jeg skal ha mer makt enn noen annen kulturminister i Europa, sier Huitfeldt.

- Morsomt Korsberg selv ønsker Huitfeldts humoristiske tilnærming velkommen.

- Jeg syns svaret fra Huitfeldt er ganske morsomt, og åpenbart skrevet i et følelsesmessig engasjement for å forsvare NRK. Hun har rett i at staten ikke kan blande seg inn i NRKs redaksjonelle vurderinger, men det betyr ikke at ikke stortingsrepresentanter skal gjøre det. I motsetning til Huitfeldt ønsker vi en debatt om NRK, sier Korsberg.

TYPISK BERGENSER? Skurken Gorm i "Kaptein Sabeltann" er blant tegnefilmtypene som snakker bergensk. Han blir dubbet av Helge Jordal. Foto: Qvisten Animasjon
TYPISK BERGENSER? Skurken Gorm i "Kaptein Sabeltann" er blant tegnefilmtypene som snakker bergensk. Han blir dubbet av Helge Jordal. Foto: Qvisten Animasjon Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling