Kvinnekritikk mot Quentin Tarantino:

Avviste spørsmål: - Virket fornærmet

Regissør Quentin Tarantino ville ikke svare på spørsmål om hvordan han framstiller vold mot kvinner under pressekonferanse i Cannes.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD: For første gang er Hollywoods kanskje to største mannlige stjerner sammen på lerretet. Video: Sony Pictures Entertainment Vis mer

Tirsdag hadde regissør Quentin Tarantinos (56) siste film «Once Upon A Time In Hollywood» premiere på filmfestivalen i Cannes.

Filmen følger flere historier som utspiller seg i Hollywood på slutten av 1960-tallet. Blant annet blir vi kjent med den avdankede TV-stjerna Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) og stuntmannen hans Cliff Booth (Brad Pitt).

I tillegg møter vi virkelige personer som skuespilleren Sharon Tate (Margot Robbie), og miljøet rundt sektlederen Charles Manson (Damon Herriman).

Medlemmer av Mansons sekt tok livet av Tate i 1969.

- Avviser hypotesen

Filmen har fått strålende kritikker. Dagbladets anmelder triller en femmer på terningen, og ifølge nettstedet Rotten Tomatoes er hele 94 prosent av anmelderne positive.

Etter filmvisningen hadde imidlertid flere journalister kritiske spørsmål om filmens framstilling av skuespilleren Sharon Tate, spilt av skuespiller Margot Robbie, som også er aktuell med filmen «Mary Queen of Scots».

På spørsmål fra The New York Times hvorfor Robbie ikke hadde fått flere replikker i filmen, svarte Tarantino simpelthen:

- Jeg avviser hypotesen din.

Dette skriver The Guardian.

- Virket fornærmet

Kommentator og anmelder Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet var til stede under pressekonferansen.

- Han var på ingen måte i dårlig humør generelt, men virket fornærmet av det spørsmålet, sier hun.

Robbie adresserte deretter spørsmålet selv. Hun mener rollen yter Tate rettferdighet, selv uten dialog.

- Jeg føler jeg fikk god ti til å utforske karakteren uten dialog, noe som er interessant i seg selv. Sjelden får jeg muligheten til å tilbringe så mye tid med en enkelt karakter. Som skuespiller var det veldig interessant, sa hun ifølge Indiewire.

Hobbelstad mener Robbie var profesjonell og forsvarte filmen og sitt eget arbeid.

- Det er noe av det hun får betalt for, sier hun.

Hun sier flere i salen ga uttrykk for at de mente spørsmålet var på sin plass, og at Tarantino burde svart bedre for seg.

- Det er jeg enig i.

- Kvinnefiendtlig vold

På spørsmål om han hadde kvaler om å framstille tragiske skjebner fra virkeligheten, som Tates, svarte Tarantino med et enkelt «nei».

Han avviste også spørsmål om filmens framstilling av vold mot kvinner, og antydet at å svare på spørsmålet ville medføre «spoilers» for publikum som så pressekonferansen eller leste intervjuet uten å ha sett filmen.

Det er ikke første gang Tarantino anklages for å forherlige vold mot kvinner.

I 2015 ble filmen «The Hateful Eight» kritisert for den gjentatte volden mot skuespiller Jennifer Jason Leighs karakter. Den ble blant annet beskrevet som en «tynt tilslørt øvelse i kvinnefiendtlig vold», ifølge nettstedet The Conversation.

- Vil bli omdiskutert

Hobbelstad er ikke enig i kritikken.

- Tarantinos filmer er voldelige mot alle, så han diskriminerer ikke der. Når det er sagt, er det noen scener i den siste filmen som rommer grov vold mot kvinner og som jeg regner med vil bli omdiskutert, sier hun.

Hun sier hun likevel forstår at Tarantino reagerer på antydninger om at det er noe i veien med kvinnesynet hans.

- Han er jo blant annet kjent for å ha laget filmer der nettopp fysisk sterke, kampdyktige kvinner tar rotta på alle andre, i «Jackie Brown» og i «Kill Bill».

Hun mener Tarantino i tidligere har gitt kvinner en type roller som tradisjonelt har vært forbeholdt menn.

- Likevel burde han åpenbart tatt dette bedre og svart ordentlig på spørsmålet. Han møter så mye hyllest hvor enn han går at han burde tåle kritiske spørsmål.

- Betatt av n-ordet

Regissør Spike Lee har også kritisert Tarantino for hans gjentatte bruk av rasistiske ord og uttrykk i filmene sine.

I et intervju med Variety i 1997 påpekte han at ordet «nigger» forekommer 38 ganger i filmen Jackie Brown, og at det også forekommer hyppig i «Reservoir Dogs» og «Pulp Fiction» (i sistnevnte spiller Tarantino selv en liten rolle som bruker ordet).

- Jeg er ikke mot ordet. Jeg bruker det selv, men ikke så mye. Og det stemmer at det finnes mennesker som snakker sånn. Men Tarantino virker helt betatt av ordet, sa han.

Ifølge Gawker forekommer ordet 65 ganger i «The Hateful Eight».

Forsvarer Tarantino

I et intervju med Vulture fortalte skuespiller Samuel L. Jackson at ordet forekommer 102 ganger i filmen «Django Unchained». Likevel forsvarer han regissøren.

- Tarantino forteller sin historie. Hvis du har et problem med det, får du skrive din egen. Vi snakker om folk som lever i en bestemt tid og prater på en bestemt måte, og som fortsatt snakker på den måten i deler av landet. Jeg vokste opp i sørstatene før borgerrettsbevegelsen. Jeg hørte det ordet hver dag, sa han til nettstedet.

Skuespiller Jamie Foxx, som spiller tittelrollen i «Django Unchained», har også forsvart Tarantino.

- Det var sånn det var på den tiden, sa han i et intervju med IndieWire.

Også denne kritikken er Hobbelstad skeptisk til.

- Tarantinos filmer er fulle av filmreferanser, og er blant annet inspirert av svarte «blaxploitation»-filmer fra syttitallet. Dermed vil de svarte rollefigurene ha noen pastisj-aktige trekk herfra.

Jevnt over er også de svarte rollefigurene hans sterke personligheter, mener hun.

- Blant annet Pam Grier i «Jackie Brown», som han skrev fram på ei tid da det var sjeldent med voksne, kraftfulle, svarte kvinnelige hovedpersoner i amerikansk film. Jeg synes sånt må være innafor, særlig med tanke på at en skuespiller Samuel L. Jackson åpenbart synes det er greit, og har gjort flere filmer sammen med ham.

Fan av omstridt kollega

Videre i pressekonferansen fortalte Tarantino at han er en stor fan av regissøren Roman Polanski, som var gift med Sharon Tate. Han trakk spesielt fram skrekkfilmen «Rosemary's Baby» fra 1968.

Polanski er selv en omstridt figur. I 1977 ble han tiltalt for voldtekt av en tretten år gammel jente. Han nektet straffskyld, men erklærte seg skyldig i seksuell omgang med en mindreårig.

Seinere flyktet han til Frankrike, hvor han på grunn av sitt franske statsborgerskap ikke kunne utleveres til USA. Dette skrev blant annet nyhetsbyrået Associated Press.

Han har seinere regissert og produsert filmer som «Pianisten» fra 2002.