Axel Jensen er død

Forfatteren Axel Jensen er død, 71 år gammel.

Jensen døde i dag i sitt hjem utenfor Kristiansand etter lang tids sykdom, melder NRK.

Han regnes som en av etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende norske forfattere.

Axel Jensen debuterte med romanen Dyretemmerens Kors på eget forlag i 1955. Den siste romanen hans, «Jumbo», kom ut våren 1998.

- Dette er jo forferdelig trist. Han har vært en intens og nær person helt til det siste. På mange måter har han vært et forbilde og et lyspunkt til tross for at han har vært fjernere fra livet enn mange andre mennesker jeg kjenner, sier journalist og forfatter Petter Mejlænder til NTB.

Axel Jensen fikk i 1992 diagnosen amyotrofisk lateral sklerose (ALS) og var de siste årene årene lam og lenket til sykesengen.

Sammen med Mejlænder ga han i fjor ut boken «Livet sett fra Nimbus», hvor han fra sykesengen Nimbus hjemme i Ålefjær så tilbake på sitt eget liv.

Bibliografi

Guru (biografi) 2002
Pasienten i periferien (artikler) 1998
Jumbo (roman, fortsettelse av Senior og Junior) 1998
Den øredøvende stillheten (artikler og ytringer om Rushdie-saken) 1997
Og resten står skrivd i stjernene (science fiction-roman) 1995
Doktor Fantastisk (tegneserie) 1995
Gud leser ikke romaner (essay) 1994
Jan Christian Mollestad: Trollmannen i Ålefjær (Axel Jensen om Axel Jensen) 1993
Lul (roman) 1992
Senior (roman) 1979
Tago (science fiction-collage med tekst og fotomontasje) 1979
Junior (roman) 1978
Onalila (en liten østvestpoesi) 1974
Mor India (roman) 1974
Epp (roman) 1965
Joacim (roman) 1961
Line (roman) 1959
Ikaros (roman) 1957
Dyretemmerens Kors (roman på eget forlag) 1955

- Hans litterære innsats kan vanskelig overvurderes. Han har, uansett hvilken del av hans forfatterskap man griper fatt i, levert vektige, nyskapende og store bidrag, sier forlagsdirektør i Cappelen, Anders Heger, til NTB.

- For alle dem som kjente ham så er dette et stort tap. Han var et helt spesielt menneske, ikke bare en helt spesiell forfatter. Norge blir fattigere ved å miste en sånn mann, sier Heger, som så mange andre lot seg imponere over Jensens produksjon også etter at han ble alvorlig syk.

- Han hadde en personlig styrke som få kan måle seg med, sier Heger.

Jensen ble født i Trondheim i 1932, men vokste opp i Oslo. Han var den første som fikk PEN-klubbens Ossietzky-pris for sin innsats for ytringsfriheten i boken «Gud leser ikke romaner - En vandring i Salman Rushdies verden» i 1994. I tillegg mottok han i 1996 Fritt Ords honnør-pris.

I 1966 mottok han Abram Woursells internasjonale litteraturpris og i 1992 fikk han Cappelen-prisen.

Evnen og viljen til å bruke forfatterstemmen aktivt i ytringsfrihetens tegn avtok ikke selv da han var bundet til sin madrass Nimbus på grunn av muskelsykdommen.

- Etter at jeg fikk diagnosen ALS har min jobbsituasjon endret seg. Jeg kan ikke skrive lenger - det er det min sekretær som gjør - jeg dikterer alt jeg vil ha ned på papiret. Før foretrakk jeg å skrive om natten, men nå må jeg disponere tiden litt annerledes, ettersom jobbingen fortrinnsvis foregår mens min sekretær er her.

- Jeg prøver å få gjort noe hver dag, men det avhenger selvfølgelig av dagsformen. Med en sånn sykdom jeg har er det ikke gitt at alle dager er like gode. Men jeg produserer mer enn noen gang, har han skrevet på sin egen forfatterside på Dagbladet.no.

(Dagbladet.no)

Axel Jensen debuterte med romanen Dyretemmerens Kors på eget forlag i 1955. Selv etter at han ble syk, fortsatte han å skrive.