- Axl ser ut som en kattekvinne, men låta er bra

Er «Chinese Democracy» noe tess etter 14 års ventetid?

(Dagbladet.no): Den var blitt en svært stor vits: «Chinese Democracy» - albumet som aldri kom fra dinosaurrockerne i Guns N’Roses.

Allerede i 1994 begynte bandet på første låt, og nå - 14 år, mange bandmedlemmer og ekstremt mange utsettelser seinere - var det få, om noen, som faktisk trodde det ville bli noe annet enn den største bløffen i musikkhistorien.

Derfor var det en oppsiktsvekkende begivenhet at onsdag var radiopremiere på den første singelen, tittelsporet «Chinese Democracy», og at slippdatoen ble bekreftet til 23. november av managementet.

• Hør låta på radiostasjonen Q1043 sine hjemmesider

- Ingen stor rockehit

- At de brukte så lang tid på dette er selvsagt helt meningsløst, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3, hvor sangen i dag ble spilt for første gang i Norge.

Moslet virker tvilende til at den fortjener A-listestatus i kanalen, men sier den er god i lys av at «forventningene lå helt nede i kjelleren.»

- Låta er overraskende bra, med gjenkjennelig vokal og Guns-klang. Det er en vital comebacksang. Det hadde jeg aldri trodd, sier Moslet, som likevel ikke tror den vil bli en stor rockehit.

FÅR SKRYT: 14 år har Axl Rose brukt, og nå foreligger slippdato for Guns N\'Roses-albumet «Chinese Democracy». Foto: SCANPIX
FÅR SKRYT: 14 år har Axl Rose brukt, og nå foreligger slippdato for Guns N\'Roses-albumet «Chinese Democracy». Foto: SCANPIX Vis mer

- Den mangler en hook eller refreng, sier musikksjefen.

Han tror det er en form for stormannsgalskap fra vokalist Axl Rose som gjør at verket nå (angivelig) foreligger, og sier singelen av den grunn er imponerende.

- Mannen virker splitter pine gal. Og det er fascinerende at han nå får dette til, sier Moslet.

Verdt ventetida?

Musikkekspert og redaktør i FaroJournalen, Asbjørn Slettemark, er enig. Han sier singelen er relativt god, med de ekstremt lave forventningene til grunn.

- Det er en passe fengende rockelåt, med kule riff, gjenkjennelig Axl-vokal og bra driv.

Men verdt 14 års ventetid, det var den ikke, mener Slettemark som fortsatt ikke tror albumet vil komme «før jeg har det i hendene».

- Så mye prat som det har vært om denne platen, så måtte nesten Einstein stått opp fra graven for å produsere for at den skulle innfridd. Men jeg tror at dersom albumet kommer ut så vil folk se på det som en slags opptur bare at det er å få kjøpt et Guns N’ Roses-album, sier Slettemark.

- Axl er jo åpenbart ikke helt vel bevart. Han ser ut som en degenerert kattekvinne, er uberegnelig på og av scenen, og sier forstyrrende ting de få gangene han prater offentlig. Men samtidig er han en av hjernene bak «Appetite For Destruction», og når regnskapet skal gjøres opp er det vanskelig å krangle mot det, sier Slettemark.

Sabler Axl

Men ikke alle er enige i produktet Axl Rose nå legger fram, etter at han har vært borte og puslet med sitt i 14 år, er noe han bør være stolt av.

I innlegget «Takk og adjø, Axl», slakter Aftonbladets Martin Söderstrøm singelen som så dagens lys på onsdag.

- Det høres ut som en hel jævla nissearmé med tornete gitarer i grenselandet mellom Trent Reznor og en feberdrøm. Om det er bra? Ikke særlig.

- Axl Rose har hatt 14 år på seg til å pirke i denne låta. Og selvsagt høres det ut deretter. Som en sukkersjokket Phil Spector fra helvete, konstaterer Söderstrøm.

Da ni spor fra det kommende albumet ble lekket på nett i sommer, fikk den daværende versjonen av «Chinese Democracy» terningkast fem fra Dagbladets anmelder.

Hva synes du om singelen «Chinese Democracy»? Har du tro på det kommende albumet? Si din mening i kommentarfeltet.

FORNØYD: Musikksjef i P3, Håkon Moslet, er fornøyd med den nye singelen fra bandet, selv om ikke mener den er verdt ventetida.
23. NOVEMBER... Er slippdatoen for albumet. - Jeg tror ikke på det før jeg har det i hendene, sier Asbjørn Slettemark.
FORNØYD... men Asbjørn Slettemark er fortsatt skeptisk til om det vil komme et helt album.