Ayaan Hirsi Ali utfordrer Eli

Debuterer i toppen av Boklista.

(Dagbladet.no): Ayaan Hirsi Alis nye bok «Mitt liv. Min Frihet» føk rett opp på fjerdeplass på lista for generell litteratur forrige uke. Mange nordmenn har fattet interesse for selvbiografien til den drapstruede somalisk-nederlenderen.

Hun debuterte som forfatter med bestselgeren «Krev din rett!» i fjor, og den nye boka forsøker blant annet å legitimere hennes voldsomme kritikk av islam.

Drapstruet

Da hun var i Norge for å lansere boka i januar, uttrykte hun bekymring over det økende antallet islamske ekstremister i Europa.

- Det er nødvendig med en reaksjon fra det liberale samfunnet på dette problemet. Disse 5 prosentene må få beskjed om at det ikke vil bli inngått kompromisser, sa hun.

Ayaan Hirsi Ali ble verdenskjent etter at hun laget filmen «Underkastelse» sammen med den nederlandske regissøren Theo van Gogh, som siden ble drept. På liket hans var det festet et brev som blant annet inneholdt drapstrusler mot Ali.

Eli fortsatt på topp

Hun lot seg ikke skremme og har fortsatt å kjempe mot kvinneundertrykking i islams navn. Kanskje kan selvbiografien hennes nå velte en annen selvbiografi ned fra toppen av salgslistene.

SELVBIOGRAFIEN SELGER: Ayaan Hirsi Alis nye bok debuterer på fjerdeplass på Boklista. Foto: SCANPIX / AP
SELVBIOGRAFIEN SELGER: Ayaan Hirsi Alis nye bok debuterer på fjerdeplass på Boklista. Foto: SCANPIX / AP Vis mer

Eli Hagens «Elskerinne, sekretær og hustru» troner fortsatt øverst på lista over generell litteratur. Som i forrige uke ligger Noel Bothams «Hvor mye veide Elvis da han døde?» på andreplass, og Unni Lindells «Krokodiller snakker ikke norsk» på tredjeplass.

Jan Guillous «Madame Terror» er tilbake på toppen av lista for skjønnlitteratur, og dytter Khaled Hosseinis bestselger «Drageløperen» ned på andreplass. Tilbake er også Liza Marklunds «Nobels testamente», som ligger på tredjeplass.