Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trumps sanksjoner

Ayatollaene samler verden

Presteregimet i Iran har klart å forene verden. Ikke i en front mot seg selv, som så ofte tidligere. Men i en front mot Trumps USA.

HYLLES: Irans leder Ayatollah Ali Khamenei hylles i Teheran søndag, dagen før den amerikansk-ledete olje-embargoen innledes, mandag.Foto: AFP / NTB Scanpix
HYLLES: Irans leder Ayatollah Ali Khamenei hylles i Teheran søndag, dagen før den amerikansk-ledete olje-embargoen innledes, mandag.Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag gjeninnfører USA sine tøffeste sanksjoner mot Iran. Med å angripe oljeeksporten og finansnæringen er målet å tvinge Irans økonomi i kne, å stanse Irans støtte til krigene i Syria og Jemen, og tvinge fram et regimeskifte. Det offisielle målet er å tvinge presteregimet til å reforhandle atomavtalen med Iran fra 2015. Avtalen var Barack Obamas viktigste utenrikspolitiske triumf. Men ønsket om å rulle tilbake all politikk som har Obamas stempel, har i dette tilfellet den sannsynlige konsekvensen at nesten hele verden forenes i opposisjon og motstand mot Donald Trumps USA.

- Verden motsetter ser enhver beslutning tatt av Trump, sa Irans åndelige - og virkelige - leder, Ayatollah Ali Khamenei, til jubel fra tusenvis av studenter i Teheran lørdag. Og Khamenei - som leder et brutalt og undertrykkende religiøst diktatur - har langt på vei rett. Iran stålsetter seg uansett for tøffere økonomiske tider, mens Trumps aggressive sanksjonspolitikk gir det konservative presteskapet politisk vind i seilene; hva var det vi sa. USA er ikke til å stole på.

Men vil Trump lykkes med å tvinge Iran i kne? Og om det lykkes eller ikke, hva vil den politiske prisen for dette til slutt bli? Det er flere grunner til at Trump godt kan mislykkes i sin kampanje mot Iran, selv om USA tvinger mange utenlandske selskaper ut av Iran, med å utestenge selskaper som gjør business med Iran fra å gjøre business med USA.

Iran er verdens tredje største oljeeksportør, og nettopp det å presse verden til ikke å kjøpe iransk olje, skulle være Trumps viktigste våpen for å tvinge Iran i kne. Men virker olje-våpenet? For det første så er det ingen ting som i dag kan erstatte Irans eksport av 2,5 millioner fat med olje hver dag. For det andre er oljeprisene på vei opp, blant annet på grunn av at land har blitt presset til å importere olje fra andre land enn Iran. Prisen er nå 76 dollar fatet, og kan fort bli 100, ifølge analytikere. Store økonomier som Kina og India lar seg ikke presse av USA. En oljepris på 100 dollar fatet, gjør at Iran kan opprettholde sine oljeinntekter på samme nivå som i vår, med en eksport på bare en million fat pr. dag.

Donald Trump har trosset hele verden bortsett fra Israel og Saudi-Arabia med å skrote atomavtalen med Iran. Motstand mot Trumps Iran-politikk forener for eksempel Kina, Russland og EU. Trumps handelskrig mot Kina, og utvidete amerikanske sanksjoner mot Russland, gjør at de to faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd ikke blir noe mer velvillig innstilt til Trumps «krig» mot Iran. For EU er Trumps skroting av Iran-avtalen selve beviset for behovet for å stå på enge bein, og ikke lene seg på USA, i utenrikspolitikken. For EU var atomavtalen en diplomatisk triumf. At Trump skroter den er i EU et svik mot diplomati og fornuft.

Trumps eventyr i Iran kan svekke dollarens rolle som valutaen i internasjonal handel. Russland, Kina, India og Tyrkia har i det siste begynt å bruke sine valutaer i handelen med Iran, og ikke dollar. EU kan begynne å gjøre det samme.

Men viktigst for de fleste av dem som trosser Trumps forsøk på å diktere en global boikott av Iran er at de protesterer på Trumps unilateralisme, eller alenegang. Flere land og multinasjonale selskaper har latt seg presse til å stanse handel med Iran av frykt for å bli utelukket fra det amerikanske markedet. Men politisk har Trumps krigserklæring mot Iran en annen og samlende effekt. EU, Russland og Kina har en felles sak mot Trump. En regionale stormakt som Tyrkia vil fortsette handelen med Iran, og India vil gjøre det samme. Amerikansk innflytelse og anseelse kan bli satt langt tilbake av Trumps Iran-politikk. Den store taperen i spillet om atomavtalen med Iran kan bli USA selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!