Aylar Lie tapte søksmål om Northug-bok

Aylar Lies ønske om erstatning førte ikke fram.

VANT IKKE FRAM: Aylar Lie.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VANT IKKE FRAM: Aylar Lie. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Strawberry Publishing ble i dag frifunnet og tilkjent sakskostnader fra Aylar Lies søksmål om erstatning for krenkelse av privatlivets fred, skriver forlaget i en pressemelding.

- Jeg er glad for dommen, men skulle selvfølgelig helst vært denne saken foruten, sier Jonas Forsang, som er medforfatter av Petter Northugs bok «Min historie».

Dommen i Forliksrådet ble avsagt 22. mai.

Dagbladet skrev i oktober om hvordan Aylar Lie (35) ville at Petter Northugs nye bok skulle bli tilbakekalt og endret.

I «Min Historie» kommenterte Northug for første gang forholdet til Lie, som skal ha startet i 2011. Hun følte at boka var en krenkelse av privatlivets fred.

Deretter fjernet forlaget et avsnitt i boka. Forlegger Magnus Rønningen i Pilar forlag sa den gang at han mente forlaget sto på trygg juridisk grunn, og at det ikke forelå noen rettsstridig krenkelse av Lies privatliv, men at forlaget likevel sa ja til å fjerne avsnittet om Lie på rent publisistisk grunnlag.

- Svært personlige forhold

Aylar Lie krevde 100 000 kroner i erstatning for krenking av privatlivets fred i november, ifølge dommen fra Forliksrådet.

«Aylar Lie har opplevd uttalelsene i boken som belastende, og mener at ytringen gjelder svært personlige forhold som må anses å være av sensitiv karakter. Det anføres at nevnte opplysning krenker Lies rett til privatliv, og at hun har krav på erstatning,» heter det i dommen fra Forliksrådet.

Men retten fant at det likevel ikke er «sannsynliggjort at Lies æresfølelse eller omdømme objektivt sett har blitt krenket gjennom ytringen som er grunnlaget for erstatningssøksmålet. Retten har etter en nøye vurdering av bakgrunnen for den fremsatte ytring samt i avveiningen mellom privatlivets fred og ytringsfriheten kommet frem til at forlaget ikke har opptrådt i strid med strl. § 267 eller art 8 i EMK,» heter det i dommen.

- Fikk godkjenne

- Det var aldri vårt ønske at denne boken skulle være ubehagelig for noen som blir omtalt, det var derfor Aylar Lie fikk godkjenne avsnittet om henne på forhånd, sier forlegger Magnus S. Rønningen i Strawberry Publishing i pressemeldingen.

- Som retten påpeker var det Lie som brakte denne personlige historien til offentligheten og inkluderte andre mennesker i den, og da er det viktig at man i en biografi kan komme med sin versjon. Nå anser vi uansett dette for et tilbakelagt kapittel, og fokuserer på sommeren og høstens utgivelser, sier Rønningen.

Aylar Lie må også betale saksomkostninger på 4600 kroner til Strawberry Publishing.

Men etter å ha gått gjennom dommen, varsler advokat Tony Vangen i advokatfirmaet Elden at Aylar Lie trolig vil anke dommen til tingretten:

Han mener at Forliksrådet rett og slett har gjort en feil.

- Anker trolig

- Jeg har nettopp gått gjennom dommen og ser at her har Forliksrådet lagt feil bestemmelse til grunn.

- Dette er veldig rart og uvanlig, sier han.

Vangen sier at Forliksrådet i dommen viser til og siterer skadeserstatningsloven paragraf 3-6 a, som er bestemmelsen om æreskrenkelser.

- Det har aldri vært noe tema i saken. Det har vært snakk om brudd på privatlivets fred. Æreskrenkelser er noe helt annet. Her har Forliksrådet blandet litt, hevder Vangen.

Han sier at han nå må diskutere saken med klienten Aylar Lie, men at han ser det som «sannsynlig» at de anker.

Vangen mener også at det er feil at Lie fikk godkjenne det omstridte avsnittet.

- Vi er i hvert fall ikke enige i det. Det var et tema under behandlingen av saken i Forliksrådet. Hvis man var enige om at Aylar hadde godkjent det på forhånd, hadde hun ikke vært der, sier Vangen.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Aylar Lie.

OVERRASKET: Petter Northug skulle bare signere noen bøker i Oslo sentrum, men Rød løpers reporter Thea hadde andre planer. Video: Emilie Rydning Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer