Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

B arn i nød

De farligste soldatene i Liberia, Uganda, Burundi og Kongo er rusa barn med automatvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG KOMMER ALDRI

til å glemme den vesle tiåringen i Sierra Leone som satt på skolebenken og sugde til seg kunnskaper. Den dype bassrøsten stemte ikke med den vesle kroppen, men jeg visste at gutten allerede som sjuåring hadde blitt tvunget til å drepe. Og vesle Precious, som han så ironisk ble kalt av sin fostermor, drepte for opprørssoldatene i Sierra Leone til han klarte å rømme. Og så kom freden til landet sammen med 17000 FN-soldater.

Hundre tusener av barn blir kidnappet, snittet i panna, tilført rusmidler og gitt automatvåpen i afrikanske land. Utdanning og yrkesopplæring er motgiften.

UNICEF

roper nå et varsku om at drøye sju millioner kroner er nødvendig for å holde sine løfter om opplæring av 7000 tidligere barnesoldater i Sierra Leone. I tillegg hjelper UNICEF 90000 unge med skolegang i landet. Utdanningsprogrammet er bare kommet halvveis, og et løftebrudd er ikke bare hjerteskjærende for de mange barna. Det er farlig. Soldatlivet er for mange den eneste måten å berge livet. Og det frister fordi man fritt får livnære seg av ran og overfall etter eget forgodtbefinnende. Og så får de unge en slags syk tøffingstatus.

BORGERKRIGEN

som raser i Liberia, er full av disse rusa barnesoldatene. Både i regjeringshæren til president Charles Taylor og i opprørshærene Lurd og Model. I et land hvor hundretusener har flyktet i kuleregn fra alle kanter i over ti år vet de at barnesoldatene er de verste. I rus har de ingen hemninger. Sierra Leone er full av deres lemlestede krigsofre.

FOR EI UKE

siden demonstrerte over 20000 barn i byen Kitgum i det nordlige Uganda. «Beskytt oss og snakk fred,» sto det på et banner. Hver natt strømmer barna til bysentra hvor religiøse ledere forsøker å passe på dem. Blir de hjemme i landsbyene sine, kommer opprørssoldatene fra Herrens motstandshær, LRD, og kidnapper dem. De blir barnesoldater. Småjentene blir hus- og sexslaver.

LILLEPUTTLANDET

Burundi har liknende problemer. En ti års borgerkrig er blusset opp og hovedstaden Bujumbura er angrepet av rusa barnesoldater som synger religiøse sanger og kaster granater rundt seg. De dreper for den fanatiske religiøse opprørsgruppa FNL som ikke vil skrive under våpenhvileavtalen regjeringen har gjort med den største opprørsgruppa i landet.

Og i Kongos nordøstlige deler har FN satt inn soldater fordi opprørere, med barn i spissen, dreper og plyndrer uten annet mål enn å drepe og plyndre.

AFRIKAS EGNE LEDERE

har nylig diskutert problemet. Ugandas, Liberias, Sierra Leones, Burundis og Kongos ledere må ta hovedansvaret for å stoppe galskapen. Men for at det skal nytte må UNICEF og andre hjelpeorganisasjoner som satser på undervisning, få all den støtte de trenger. Det er en investering i framtida for Afrika. Og for resten av verden.