Ba anmeldere vente med «Tomb Raider»-kritikk til mandag

Ivrig PR-agent.

(Dagbladet.no): Fredag slapp spillprodusenten Eidos det nye «Tomb Raider»-spillet, og Dagbladet.no anmeldte det på torsdag. Snorre Bryne spanderte terningkast fire, og mente det var mye god underholdning å hente i spillet.

Men om han hadde jobbet i en britisk nettavis, er det sannsynlig at han hadde fått en telefon i forrige uke, med spørsmål om å vente med anmeldelsen til i morgen.

Bedt om å vente

Det opplevde nemlig den britiske GameSpot-anmelderen Guy Cocker, skal vi tro twitter-posten hans forrige onsdag: «Telefon fra Eidos: Hvis du har planer om å gi det nye «Tomb Raider»-spillet lavere karakter enn 8.0, trenger vi at du venter med å publisere anmeldelsen til mandag.»

Høyeste karakter hos GameSpot er 10.0.

Det er spillnettstedet Videogaming247.com som gjengir meldingen. De ringte også opp en ikke navngitt representant for Eidos\' PR-firma Barrington Harvey, som faktisk skal ha bekreftet det hele.

- Det er riktig. Vi prøver å styre anmeldelsene på oppfordring fra Eidos, skal vedkommende ha sagt. 

Ville sikre høy score

Ba anmeldere vente med  «Tomb Raider»-kritikk til mandag

Årsaken til den uortodokse framferden, skal ha vært at Eidos ville sikre at spillet holdt en høy totalscore på anmeldelsesnettstedet Metacritic til over helga. 

- Vi prøver bare å styre karakterene til spillet er ute i butikkene, for at ikke folk lar være å kjøpe spillet, skal den ærlige PR-agenten ha sagt.

Han blir også sitert på at nettstedet Eurogamers anmeldelse med karakteren sju, som allerede var ute, hadde skapt «problemer».

Guy Cocker lot seg ikke presse, og publiserte sin anmeldelse på fredag, med karakteren sju.

Benekter press

Samme dag kom PR-selskapet med en offentlig uttalelse, hvor de tilbakeviser påstandene om at de skal ha forsøkt å styre anmelderne.

- Barrington Harvey er ikke i posisjon til å fortelle anmeldere hva de kan si og ikke si, skriver selskapets direktør Simon Byron i uttalelsen.

Han hevder også at de såkalte problemene med Eurogamer-anmeldelsen dreide seg om enkelte faktafeil, som raskt ble rettet opp.

Skandale i fjor

Men det er ikke første gang spillselskapet Eidos er involvert i kontroverser med GameSpot-anmeldere. I desember i fjor mistet GameSpot-redaktør Jeff Gerstmann jobben, rett etter at han hadde publisert en halvgod anmeldelse av Eidos-spillet «Kane & Lynch: Dead Men».

Ryktene skulle ha det til at Gerstmann mistet jobben fordi Eidos var tungt inne med annonser for spillet på nettsiden, samtidig som anmeldelsen ble lagt ut. Men få timer etter at Gerstmann ble sagt opp, forsvant også annonsene.

GameSpot tilbakeviste imidlertid påstandene.

- GameSpot tar den redaksjonelle integriteten svært seriøst, sa GameSpot-eierne CNET i en uttalelse.