Ba foreldrene finne ektemann

Nazneen Khan (30) var 25 år og gjennomgikk en identitetskrise, hun trengte stabilitet og ba foreldrene om hjelp til å finne den rette ektemannen. Dette forteller hun i den norske «fittstim»-boka «Råtekst - Overlevelsesbok».

- Det var en fiks idé jeg fikk. Jeg tenkte at hvis jeg kunne få hjelp til å finne drømmemannen, ville alle problemer løse seg. Men det var egentlig bare tull, sier Khan, tidligere programleder og nå regissør i «Agenda» i NRK.

Nervøs

Nazneen har likevel tro på arrangerte ekteskap så lenge de er selvvalgt. Hun forteller om identitet i «Råtekst - Overlevelsesbok», redigert av Helle Vaagland og Hilde Solheim, som ble lansert i går.

- Det handler om å få hjelp til å finne en ledetråd i livet, sier Khan. Hun innrømmer at hun er nervøs foran lanseringen av boka, som har 19 bidragsytere.

Med afghanske røtter og en muslimsk tro, har Khan strevd med å finne sine røtter. Hun har vokst opp i London, Oslo og Flekkefjord, og har i perioder vært usikker på hvor hun hører hjemme.

For fem år siden slo hun opp med kjæresten for å finne en mann med samme bakgrunn.

- Jeg var frustrert og hadde en lengsel inni meg etter noe trygt. En som kunne gi røtter og ramme til livet mitt, forteller Khan, som visste akkurat hva hun ville ha: En asiatisk muslim som var oppvokst i London, og som var mer opptatt av å gå på klubber enn i moskeer.

- Hva sa foreldrene dine da du ba dem om å finne en mann til deg?

- De skjønte meg veldig godt. De var også interessert i at jeg skulle roe meg ned og bli en anstendig asiatisk jente med mann og barn.

Foreldrene forsto

- Hva skjedde?

- Jeg forelsket meg intenst i en norsk gutt. Så det ble aldri satt i gang noen leteaksjon etter mannen i mitt liv, ler Khan.

Hun tror mange innvandrerkvinner slites mellom å være karrierekvinne og å ta seg av tradisjonelle muslimske verdier. Da kan det være greit at familien hjelper til med valg av ektefelle.

- Jeg tror ingen foreldre vil barna sine noe vondt. For enkelte blir det rett og slett for mye å skulle velge alt selv.

Les Nazneen Khans bidrag på nettet og delta i feminisme-debatten.

TO HJEM: Kulturjournalist og programleder Nazneen Khan (30) er på vei til London for å studere statsvitenskap. Hun har vokst opp i London, Flekkefjord og Oslo.